Тийнейджър почина в център за интернет зависимости

Pinterest LinkedIn +

Китайски тийнейджър почина два дни след влизането си в център за лечение на интернет зависимост. Това не е първата подобна трагедия, случила се в подобни заведения в страната.

18-годишният Ли Ао е намерен мъртъв с над 20 външни наранявания, както и вътрешни такива, но според местните медии точната причина за смъртта остава неизвестна.

След установяването на тежката зависимост на Ли от интернет родителите му го изпратили по-рано този месец в центъра за лечение на наркомании в град Фуянг в провинция Анхуей, беден регион в източната част на страната. Тамошното ръководство твърди, че е използвало "лека терапия", която се изразявала в психологическо консултиране и физически упражнения, които нямат нищо общо с телесното наказание.

Въпреки това тъжната новина стига до родителите 48 часа след постъпването на младежа в институцията. На тях дори не е било позволено да видят тялото на сина си.

По-рано семейството на Ли се опитвало да го насочи към други интереси, но без успех. Центърът за лечение бил последната надежда момчето да се освободи от зависимостта си към света на компютрите, която добива епидемични мащаби в Китай. Обществена тайна обаче е, че заведенията за наркомании често използват насилствени военни методи за дисциплиниране. По неофициална информация сред тях е и използването на електрически ток.

Що се отнася конкретно до центъра във Фуянг, неговата дейност е незаконна и неведнъж местните образователни органи са искали закриването му. След този инцидент той вероятно най-после ще спре да функционира, а част от ръководството вече е задържано за разпит.

През 2009 г. Министерството на здравеопазването в Китай призна пристрастяването към интернет като заболяване, но призова за спиране на варварските лечения. Тази година правителството изготви закони, които биха могли да забранят използването на специфични терапии, включващи електрошок.

Сподели.