“The Wind That Shakes The Barley” спечели Златната Палма на Кан 2006

Pinterest LinkedIn +

Филмът “The Wind That Shakes The Barley” на британския режисьор Кен Лоуч (Ken Loach) спечели Златната Палма на тазгодишното издание на филмовия фестивал в Кан.

Лентата разказва за борбата за независимост на Ирландия в края на XIX и началото на XX в. и проследява ранните години на Ирландската Републиканска Армия (ИРА). Режисьорът Лоуч, който е участвал във фестивала с 8 свои филма, каза, че наградата била “триумф на политическото кино”.

В интервю за агенция Reuters Лоуч направи паралел между борбата на ирландците срещу империя, опитваща се да наложи волята си над други народи и настоящите събития в Ирак.

Корейският режисьор Уонг Кар Вай (Wong Kar Wai), който беше председател на деветчленното жури, в което бяха и актьорите Тим Рот (Tim Roth), Самюъл Л. Джексън (Samuel L Jackson) и Моника Белучи (Monica Belluci), каза, че изборът им е бил единодушен.

Голямата Награда на фестивала, т.е. втората награда бе присъдена на военния филм "Flanders" на френския режисьор Брюно Дюмон (Bruno Dumont). Филмът изследва ефектите на войната върху войниците и тези, които са останали у дома през погледа на ратая Деместър, който е пратен да се бие във война в неуточнена държава.

Актрисите в най-новия филм на Педро Алмодовар (Pedro Almodovar), “Volver”, сред които Пенелопе Круз (Penelope Cruz) и Кармен Маура (Carmen Maura), спечелиха наградата за най-добра женска роля.

Самият Алмодовар получи наградата за най-добър сценарий.

За най-добър режисьор бе избран Алехандро Гонзалес Инариту (Alejandro Gonzalez Inarritu) за “Babel”, в който участват звезди като Брад Пит (Brad Pitt) и Кейт Бланшет (Cate Blanchett).

Наградата на журито отиде при британката Андреа Арнолд (Andrea Arnold) за първия й пълнометражен филм "Red Road".

Сподели.