Мутанти разбиха кода на Леонардо в американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Без изненада третата част на комиксовата екранизация “X-Men: The Last Stand” оглави щатския боксофис тази седмица. Предвижданията на анализаторите във филмовия бизнес се оправдаха, имайки предвид комерсиалния успех и на предишните два епизода.

Новата серия е дело на режисьора Brett Ratner, който е заменил титуляра Bryan Singer, който предпочете да се занимава с друг проект. Звездното актьорско присъствие на  Hugh Jackman, Famke Janssen, Halle Berry и Ian McKellen е допълнителен плюс към проекта, в който са вложени сериозните 210 млн. долара бюджет. В сценария на лентата за мутантите настават трудни времена, когато хората обявяват, че са открили “лекарство”, с което да ги лекуват. Това разделя мутантите на два лагера и Магнито и професор Ксавие започват последната битка помежду си.
 
Втората позиция е за най-дискутираното заглавие в последните месеци. Още преди да излезе на голям екран, религиозния трилър “The Da Vinci Code” провокира католическата църква да го заклейми. Бестселъра на Dan Brown беше екранизиран от режисьора Ron Howard и има пълните шансове да се превърне в едно от най-касовите заглавия на лятото. Допълнителна тежест на продукцията дават имената на Tom Hanks, Audrey Tautou, Jean Reno, Paul Bettany и Alfred Molina. Техните персонажи се забъркват в древна тайна конспирация, чието разкриване може да предизвика религиозен срив. Тълкованието на картините на Леонардо Да Винчи, че Иисус е имал дете от кръв и плът, което е продължило рода си до ден днешен е на път да разтърси устоите на съвременната църква.
 
С място надолу спрямо миналата седмица пада приключенската анимация “Over The Hedge”. Нейни автори са тандема-режисьори Tim Johnson и Karey Kirkpatrick. За продукцията си двамата са имали подкрепата на гиганта Dreamworks и гласовете на Bruce Willis, Nick Nolte, Steve Carell и специалното участие на младата тийн певица Avril Lavigne. Историята в забавната анимация се върти около миещата се мечка Ар Джей, която не се спира пред нищо, когато реши, че нещо е правилно да се направи. По време на пътешествията си тя се запознава с обитателите на малка гора в близост до града. Поради страха си от допира с хората, животните стоят гладни, но всичко се променя, когато Ар Джей взима нещата в свои ръце.
 
Четвъртото място е за суперекшъна “Mission Impossible 3”, който въпреки критиките на специализираната преса продължава да се радва на завиден интерес. Лентата е струвала 150 млн. долара бюджет на актьора-продуцент Tom Cruise, който е поверил режисурата на J.J. Abrams. Въпреки че това е широкоекранния му дебют за Холивуд, той има стабилен опит в скъпи сериали като “Lost”. Освен Cruise във филма се отличават и имената на актьори от ранга на Ving Rhames, Philip Seymor Hoffman и Laurence Fishburne. Действието в третата част на “Мисията” започва, когато вече “пенсионираният” специален агент Хънт се връща на оперативна мисия. Целта на неговия екип е да залови международен трафикант на оръжие, който се оказва “пазен” от щатското правителство. Враждата между Хънт и него става лична, когато става ясно, че терористът е набелязал за цел неговата съпруга.
 

Супер-мащабната продукция “Poseidon” е дело на немския режисьор Wolfgang Petersen, който в последните години вписа на свое име филми като “Troy” и “The Perfect Storm”. Този път той отново не е щадил средства и е разполагал с бюджет от 160 млн. долара да реализира римейка на едноименния филм от 1972 г. Новата екранизация включва имената на актьорите Kurt Russell,  Josh Lucas, Richard Dreyfuss и Kevin Dillon. В навечерието на Нова година на пасажерите на луксозен презокеански лайнер се случва най-големият кошмар в живота им. Гигантска вълна преобръща кораба наопаки и оцелелите остават заклещени под тонове вода. Драмата започва, когато те се осъзнават след първоначалния шок, за да разберат, че корабът скоро ще потъне и те имат съвсем малко време, за да се спасят.
 
Шестото място този уикенд е за комедията “R.V." с участието на актьорите Robin Williams, Cheryl Hines и Jeff Daniels. В желанието си да спечели отново доверието на жена си и двете си деца, на бизнесменът Боб Мънро му се случват много непредвидими неща. Той наема голяма каравана, с която всички тръгват на пътешествие, което трябва да ги сближи. Когато обаче стигат крайната дестинация там ги очакват други като тях, които променят плановете на Мънро. Режисьор на лентата е хитовият Barry Sonnenfeld, които има зад гърба си множество успешни продукции, като също така винаги се появява във филмите си в малка епизодична роля.
 
Нискобюджетният “See No Evil” на режисьора Gregory Dark, който е работил предимно за видео пазара, само за десет дни върна бюджета си от 8 млн. долара и вече е на печалба. Кървавата касапница следва тенденцията на този вид филми, в които бруталните сцени са акцент, за сметка на по-задълбочения сценарий. В “See No Evil” група от осем младежи са изпратени за наказание да почистят изоставен хотел, под надзора на местен полицай. Без и да предполагат в сградата живее психопат-убиец, които вижда в тяхното идване знак на съдбата. Когато става ясно, че полицаят има стари сметки за уреждане с него, ситуацията ескалира в кървава разпра. Именно това развитие на действието провокира американската цензура, която забрани филма до 18-годишна възраст.
    
На осма позиция тази седмица е комедията “Just My Luck”, в която главните роли са поверени на новото поколение холивудски звезди Chris Pine и Lindsey Lohan. Режисьор на филма е Donald Petrie, който има стабилен опит в този жанр през последните 20 години. Комичните ситуации за двама младежи започват, когато пътищата им се пресичат на ежегодния бал с маски в Ню Йорк. Нея всички я знаят, като момичето, на което й върви във всичко. Неговата слава е обратното – пълен неудачник. Всичко това приема пълен обрат, когато двамата се целуват и нейният късмет се прехвърля върху него, а за нея кошмарът започва тепърва.  И техният живот претърпява пълна метаморфоза вследствие на случката.
 
Британският режисьор Paul Greengrass е отговорен за първия филм, пресъздаващ събитията около отвлечените самолети на 11 септември 2001. Неговата драма “United 93” проследява трагедията, разиграла се в четвъртия отвлечен самолет, който вследствие на намесата на екипажа не достига крайната цел на терористите. Greengrass дълго е проучвал събраната информация за полет 93, като историята му се базира единствено върху автентични доказателства от трагичния полет. В каста на лентата няма нито едно известно име, но това не попречи на мелодрамата да държи сериозен интерес и да донесе 14 млн. долара печалба за един месец.
 
“An American Haunting” е новият филм на канадския режисьор Courtney Solomon, който този уикенд е позициониран на последното, десето място. Сценарият също е негово дело, като за историята си той е ползвал история на истинско събитие от 1820 г. в щата Тенеси. Тогава във фермата на семейство Бел започват да се случват странни неща, което прераства в ужас за тях. Къщата им е обсебена от зъл дух, който ги предупреждава, по свой си начин, че скоро някой от тях ще умре. Бел обвиняват жена от селото, че е проклела семейството им, но истината се оказва далеч по-страшна. Всичко това ескалира в страх, който завладява и другите местни жители. Заснета със скромните 14 млн. долара продукцията включва имената на актьори от ранга на Donald Sutherland и Sissy Spacek.
 
Боксофис класация на Северна Америка за периода 26 - 28 май:
 

 Заглавие

Бюджет

Приходи до момента

1. “X-Men: The Last Stand”

210 $ млн.

107 $ млн.

2. “The Da Vinci Code”

125 $ млн.

136 $ млн.

3. “Over The Hedge"

80 $ млн.

76 $ млн.

4. “Mission Impossible 3”

150 $ млн.

114 $ млн.

5. “Poseidon”

160 $ млн.

45 $ млн.

6. “R.V.”

55 $ млн.

56 $ млн.

7. “See No Evil”

8 $ млн.

8 $ млн.

8. “Just My Luck”

30 $ млн.

13 $ млн.

9. “United 93”

15 $ млн.

29 $ млн.

10. “An American Haunting”

14 $ млн.

15 $ млн.

Сподели.