Посейдон безсилен пред Том Круз в щатския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Втора поредна седмица третата серия на дългоочаквания “Mission Impossible” продължава да стои необезпокояван на върха на щатския боксофис. Въпреки че критиците не се изказаха ласкаво за екшъна, американските зрители го харесаха, и той вече се излъчва в пълния капацитет от 4000 киносалона в САЩ.

Режисьор на суперпродукцията е J.J. Abrams, който е разполагал с бюджет от 150 млн. долара. Продуцент и изпълнител на главната роля е Tom Cruise, който този път си партнира с актьорите Ving Rhames, Philip Seymor Hoffman и Laurence Fishburne. Действието се заплита, когато вече “пенсионирания” специален агент Хънт решава да се върне в “играта”, за да залови опасен трафикант на оръжие. Всичко загрубява, когато става ясно, че мафиотът има протекция от американското правителство и Хънт, и екипът му се изправят пред почти невъзможна мисия.
 
Първото ново предложение за седмицата идва от майстора на епохалните продукции Wolfgang Petersen. Оставил почерка си зад филми като “Troy” и  “The Perfect Storm” сега прочутия немски режисьор прави римейк на филма “Poseidon”,  сниман през далечната 1972 г. В новата версия главните роли са поверени на Kurt Russell,  Josh Lucas, Richard Dreyfuss и Kevin Dillon. Техните персонажи се борят за живота си в навечерието на Нова година, когато техния луксозен презокеански лайнер е обърнат наопаки от гигантска вълна.
 
“Заклещени” под водата те осъзнават, че времето им изтича и само от тях зависи дали ще успеят да се измъкнат преди корабът окончателно да потъне. Заснет с огромния бюджет от 160 млн. долара зад проекта седи Akiva Goldsman, който в последните 10 години се превърна в един от най-влиятелните сценаристи и продуценти в Холивуд.
 
С място надолу, до третата позиция, този уикенд пада комедията “R.V.”. Главните роли в историята се изпълняват от Robin Williams, Cheryl Hines и Jeff Daniels. Лентата е дело на режисьора Barry Sonnenfeld, който разказва по комичен начин  за живота на бизнесмена Боб Мънро и неговите опити да се сдобри със семейството си. Отчуждил се от жена си и двете си деца героят на Robin Williams наема луксозна каравана, с която тръгва на пътешествие със семейството си из Америка. Очевидната му цел е да открие начин да се сдобри с тях, но нещата не се оказват толкова прости. Когато пристигат на крайната си цел, там ги чакат други семейства, които са всичко друго, но не и това, което са очаквали.
 
Четвъртото място е за “Just My Luck” на режисьора Donald Petrie. С дълъг опит в комедийния жанр той е заснел история, в която анализира какво може да донесе късмета на човек, или какво не - неговата липса. Младите актьори Chris Pine и  Lindsey Lohan са в ролите на млади нюйоркчани, които се срещат случайно на традиционния градски бал с маски. Тя е известна в целия район като момичето, което има късмет във всичко, а той като човек, на който в нищо не му върви. И когато на бала двамата се целуват, всичко се променя, защото си разменят ролите. И докато последствията за него са благоприятни, то тя изпада в истинска истерия.
 
Психотрилърът “An American Haunting” пада надолу в американския боксофис, но продължава да се радва на добър зрителски интерес. Заснет по истински случай, който е коментиран многократно от 1820 г. във филмовата му версия участие са взели звездите Donald Sutherland и Sissy Spacek. Тяхната драма настъпва, когато в семейната им ферма започват да се случват странни неща. Ситуацията излиза извън контрол, когато става ясно, че причината е в наличието на враждебен дух, който ги тероризира и им подсказва, че скоро някой от тях ще умре. Режисьор и сценарист на продукцията е младият канадец Courtney Solomon, който е разполагал с бюджет от 14 млн. долара да екранизира проекта си.
 
“United 93” продължава очаквано да държи интереса на американския зрител предвид драматичните събития, които разглежда. Режисираната от англичанина Paul Greengrass драма проследява последните няколко часа на пътниците на полет 93, които са отвлечени на фаталния 11 септември 2001 г. Благодарение на техните действия арабските терористи не успяват да осъществят замисъла си и да ударят самолета в набелязаната цел, както става с другите три самолета. Заложил на напълно неизвестен каст, екипът е заснел продукцията с минималния бюджет от 15 млн. долара, разчитайки на мелодрамата и уменията на Greengrass като сценарист и режисьор. 
 
Този уикенд спортната комедия “Stick It” е позиционирана на седмото място. Излъчваната в 2000 щатски киносалона история е режисирана от Jessica Bendinger, която след дълги години работа като сценаристка прави и първият си режисьорски опит. За трите седмици, откакто е в класацията, лентата изплати вложенията си и вече е на печалба от 2 млн. долара. Главните роли в комедията са поверени на Missy Peregrym, Jeff Bridges и Vanessa Lengies. Сценарият в “Stick It” се върти около млада тийнеджърка-бунтарка, която след проблемите си със закона е принудена да се запише в курс по художествена гимнастика под надзора на твърдоглавия им треньор. Там тя разбира, че не света трябва да се съобразява с нея, а обратното.
 
Осмата позиция в бокофиса, базиран единствено на приходи, този уикенд е за касовата анимация “Ice Age: The Meltdown”. Сочена за един от претендентите за Оскар в тази категория на следващите награди, продукцията оправда очакванията и на зрителите, и на продуцентите, и продължава да трупа милиони печалба. Мамутът Мани, тигърът Диего и ленивецът Сид отново се изправят пред трудности, като този път Ледената епоха е към своя край и те трябва да се спасяват от предстоящото наводнение. Ледовете се топят бързо и тримата повеждат останалите животни през долината, за да ги спасят от удавяне. Режисьор на комедията е Carlos Saldanha, който е разполагал с гласовете на Ray Romano, Denis Leary, Queen Latifah и John Leguizamo да озвучат продукцията му.
 
Хорър-трилърът “Silent Hill” на режисьора Cristophe Gans, върху чието заснемане  той е работил няколко години, тази седмица е на деветото място. Сценарият на лентата е базиран върху действието от едноименната видеоигра и проследява кошмарите, през които минава млада майка, за да излекува болната си дъщеря. Тя попада в призрачния град Silent Hill докато търси алтернативно лечение за момиченцето си. Там на майката, за да спаси дете си, и се налага да преживее най-ужасното нещо, което дори е отвъд човешкото въображение. Radha Mitchel, Sean Bean и Deborah Kara Unger са актьорите в каста на лентата, която е забранена в Америка за зрители под 18 годишна възраст, заради прекаленото много насилие.
 
Последното, десето място, през тази седмица е за комедията “Hoot”. Премиерно заглавие от миналия уикенд филмът е продукция на New Line. Работата зад камерата е свършил режисьорът Will Shriner, който въпреки солидния си опит в телевизионни проекти прави кино дебюта си едва на 53-годишна възраст. В лентата “Hoot”, момче и момиче се опитват да осуетят намерението на местен бизнесмен да унищожи гората, в която живеят рядка порода горски бухали. Главните роли в продукцията се изпълняват от младите Logan Lerman и Brie Larson.
 
Боксофис класация на Северна Америка за периода 12 - 14 май: 

 Заглавие

Бюджет

Приходи до момента

1. “Mission Impossible 3”

150 $ млн.

85 $ млн.

2. “Poseidon”

160 $ млн.

20 $ млн.

3. “R.V.”

55 $ млн.

43 $ млн.

4. “Just My Luck”

30 $ млн.

5 $ млн.

5. “An American Haunting”

14 $ млн.

11 $ млн.

6. “United 93”

15 $ млн.

26 $ млн.

7. “Stick It”

20 $ млн.

22 $ млн.

8. “Ice Age” The Meltdown”

80 $ млн.

187 $ млн.

9. “Silent Hill”

50 $ млн.

44 $ млн.

10. “Hoot”

15 $ млн.

6 $ млн.

 
Сподели.