The White Queen (Бялата кралица)

Pinterest LinkedIn +

Бели и червени рози, борба за власт, съюзи и предателства, фикция и факти, преплетени в един забележителен исторически сериал. The White Queen е базиран на едноименния роман на Филипа Грегъри, а главните роли са поверени на Ребека Фергюсън и Макс Айрънс.

Историческите събития, пречупени през погледа на жените, които пряко засягат, често са обект на съвременната литература. Тази идея е в основата и на сериала на BBC One - The White Queen (Бялата кралица), който се спира на един от най-интересните периоди в английската история - Войната на розите между родовете Йорк и Ланкастър през петнадесети век.

Очарованието на епохата съвсем не е единствената причина, поради която си струва да отделите внимание на поредицата. Драматичните събития и обрати на сюжета са съчетани с интересен актьорски състав и впечатляваща визия.

Идеята:

The White Queen е базиран на едноименния бестселър на Филипа Грегъри, първа част от поредицата романи The Cousins’ War (Войната на братовчедите).

Книгата проследява историята на Елизабет Удвил, съпруга на крал Едуард ІV. Сценарист на сериала е Ема Фрост, позната с работа си над едно от най-успешните телевизионни заглавия в Англия - Shameless.


Началото:

The White Queen стартира на 16 юни 2013 година по BBC One. Пилотният епизод е гледан от над пет милиона зрители. Първият и единствен сезон на сериала се състои от десет епизода, като причината да няма втори е, че още преди началото на продукцията, тя е била планирана само от 10 части.

Войната на розите:

Англия, XV век. Два рода от една и съща династия се борят за английския престол. Родовете са Ланкастър и Йорк. Името Войната на розите идва от хералдическите знаци на съперниците - Бяла роза за Йорк и Червена роза за Ланкастър.

В литературата Елизабет Удвил, наричана "Бялата кралица", е романтична фигура. В действителност обаче тя е реално съществуваща историческа личност и животът й съвсем не е бил като приказка.

Елизабет е вдовица на сър Джон Грей, сражавал се на страната на Ланкастър. След смъртта на първия си съпруг тя се омъжва за крал Едуард IV (Edward IV) от рода Йорк.

Едуард IV и Елизабет имат десет деца и въпреки че той за кратко губи трона си и е изпратен в изгнание, до смъртта му бракът им е щастлив, а Бялата кралица затваря очите си за похожденията на краля.

След смъртта на Едуард IV обаче, престолонаследникът Едуард V е едва  12-годишен. Чичо му Ричард III му отнема трона и го затваря заедно с брат му в лондонската крепост Тауър, а след това и двамата са убити - сюжет, който по всяка вероятност ви е добре познат от Шекспировата трагедия.

След като Ричард III губи властта си през 1485 г., Елизабет Удвил се оттегля от светския живот. Най-голямата й дъщеря е съпруга на крал Хенри VII, отнел властта на Ричард III.

Историята:

Родовете Йорк и Ланкастър водят ожесточена битка за английския трон. След няколко убедителни победи Едуард IV от рода Йорк се качва на престола с помощта на Ричард Невил, граф на Уоруик (наричан The Kingmaker).

Скоро след това обаче крал Едуард се влюбва в Елизабет Удвил и се жени тайно за нея, с което сериозно обърква плановете на лорд Уоруик. Решение, което няма да остане без последствия.

Героите и звездите:

Ребека Фергюсън е шведска актриса, но именно на нея е поверена ролята на една от най-интересните дами в английската история Елизабет Удвил. След смъртта на съпруга си, Елизабет се среща с крал Едуард IV. Въпреки че съпругът й се е сражавал на страната на Ланкастър, тя моли краля да й върне земите, които е притежавал, за да не остават синовете й без наследството си.

Едуард се съгласява да удовлетвори молбата й, защото се влюбва в нея. Противно на очакванията на семейството й, кралят се жени за Елизабет, превръщайки я от красива вдовица в Бялата кралица.

Макс Айрънс (Max Irons), когото повечето от вас вероятно са гледали в Red Riding Hood (Червената шапчица) и The Host (Скитница), е в ролята на Едуард IV. С помощта на лорд Уоруик Едуард се качва на трона. Когато се жени за Елизабет, кралят пренебрегва желанието на Уоруик да сключи брак с френска принцеса, като по този начин проваля плановете му.

Ролята на Ричард Невил, граф на Уоруик, който помага на Едуард IV да спечели трона си, е поверена на Джеймс Фрейн, познат на феновете на сериалите и от други хитови заглавия като True Blood (Истинска кръв) и Grimm (Грим).

Сподели.