The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 стартира с рекордни приходи в САЩ

Pinterest LinkedIn +

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 - четвъртият, предпоследен филм от касовия филмов франчайз "Здрач", генерира $30.25 млн. приходи от продадени билети за първите прожекции на лентата в северноамериканските киносалони в първите часове на премиерната си дата, с което подобри постиженията на всички свои предшественици.

Последния от тях - The Twilight Saga: Eclipse, чиято премиера се състоя през юни 2010 г., инкасира $30.1 млн. от среднощните си петъчни прожекции. Eclipse приключи престоя си в кинотеатрите по цял свят с близо $700 млн. приходи за Summit Entertainment – продуцент и разпространител на лентата, в чиито главни роли участват актьорите Кристън Стюарт, Робърт Патинсън и Тейлър Лотнър, превърнали се в звезди благодарение на огромния успех на Twilight в световне мащаб.

Summit Entertainment очакват да инкасират около и над $140 млн. през първия уикенд на Breaking Dawn - Part 1 в кинотеатрите в САЩ и Канада, а освен там, филмът вече се прожектира и в 54 други страни извън северноамериканския континент, включително в България, където се разпространява от А Плюс Синема. На този етап няма обработени междинни данни за приходите на Breaking Dawn, чиято продукция е погълнала около $110 млн., в интернационалния боксофис.

Рекордът за най-големи приходи от среднощни прожекции - $43.5 млн., се държи от издадения това лято последен филм от поредицата за Хари Потър - Deathly Hallows, Part 2, който инкасира $169.2 млн. в първия си уикенд по екраните в САЩ и Канада. Тази цифра също е рекордна и едва ли ще бъде надмината от новия Twilight, дори първоначалните, по-оптимистични прогнози на Summit Entertainment (за $150 млн.) да се окажат верни.

Продуцентите на кино франчайза, базиран на романите на Стефани Майер, смятат за некоректни сравненията между "Хари Потър" и "Здрач", тъй като целевите аудитории на двете поредици са различни – за разлика от Потър, феновете на Здрач са предимно от нежния пол. Последните ще трябва да почакат още около една година, преди да видят края на историята.

Сподели.