The King's Speech оглави номинациите за BAFTA

Pinterest LinkedIn +

The King's Speech е големият фаворит за предстоящите Bafta Film Awards, стана ясно след обявяването на списъка с претендентите за наградите на Британската академия за кино и телевизионни изкуства за 2010 г.

Лентата на Том Хупър за британския крал Джордж VI е номинирана в 14 категории включително за "Най-добър филм", "Режисьор" и "Изпълнител на главна роля" - Колин Фърт, комуто Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд присъди "Златен глобус" в същата категория.

С две номинации по-малко в актива си е трилърът на Дарън Аронофски - Black Swan с Натали Портман, която ще спори за Bafta с актрисите Хайли Стайнфелд (True Grit), Нууми Рипейс (The Girl with the Dragon Tattoo), Анет Бенинг и Джулиан Муур, които изпълняват двете главни роли в комедията The Kids are All Right. Бенинг и Портман спечелиха тазгодишните "Златни глобуси" за най-добра женска роля в двете жанрови категории на холивудските награди - драма и комедия.

Колин Фърт ще премери сили с изпълнителите на главните роли в лентите True Grit, Biutiful, The Social Network и 127 Hours - Джеф Бриджис, Хавиер Бардем, Джеси Айсенбърг и Джеймс Франко, а Том Хупур и Дарън Аронофски - с режисьорите на последните две - Дейвид Финчър и Дани Бойл.

Кристофър Нолън е номиниран както за режисурата на Inception, така и за сценария на sci-fi трилъра с участието на Леонардо Дикаприо. За статуетката "Най-добър филм" ще спорят още Black Swan, True Grit и The Social Network.

Победителите в отделните категории ще станат ясни по време на официална церемония на 13 февруари в Лондон.

Сподели.