Речта на краля (The King's Speech)

Pinterest LinkedIn +

Великобритания, Австралия, САЩ, 2010, 118 мин. Режисьор: Том Хупър Сценарий: Дейвид Седлър С участието на: Колин Фърт, Джефри Ръш, Хелена Бонъм Картър Драма, исторически

За филма: 

Абсолютният хегемон в киното за 2010 година е дело на режисьора Том Хупър, за който филмът е едва трета пълнометражна продукция. Доскоро британецът работеше над различни заглавия на малкия екран, но въпреки това при третия си опит успя да грабне цели 4 Оскара за „Речта на Краля”, при това в най-важните категории – режисура, филм, сценарий и главна мъжка роля за Колин Фърт.

Партнират му Хелена Бонъм Картър и австралийската легенда Джефри Ръш. Самият филм наскоро получи одобрението на самата кралица Елизабет II, а Хупър отказа малко преди церемонията по връчването на най-престижните кино отличия да цензурира лентата, изобилстваща от нецензурни изрази. Въпреки това продукцията, основана по действителната биография на британския крал Джордж VI, триумфира на церемонията в Лос Анджелис.

Историята: 

След смъртта на баща му Джордж V и скандалната абдикация на Едуард VIII, Бърти, който цял живот е страдал от непреодолим говорен дефект, неочаквано е коронясан за крал на Англия.

На прага на Втората Световна Война, бъдещата Кралица Майка Елизабет наема ексцентричния логопед  Лайнъл Лог, с който по време на терапията крал Джордж VI изгражда необичайно приятелство и преодолява заекването, за да изнесе радио речта, която ще обедини и вдъхнови нацията по време на война.


Сподели.