The Hurt Locker отвя Avatar в спора за наградите BAFTA

Pinterest LinkedIn +

Военната драма The Hurt Locker обра най-ценните статуетки при раздаването на наградите на Британската филмова академия - BAFTA.

Лентата грабна общо шест отличия, като сред тях са и тези за най-добър филм и най-добър режисьор в лицето на Катрин Бигълоу (Kathryn Bigelow). С това тя отново надделя над бившия си съпруг Джеймс Камерън (James Cameron), чийто Аvatar имаше цели осем номинации, но в крайна сметка си тръгна едва с две - за визуални ефекти и сценография. Toва е и първото отличие за режисура за жена в историята на наградите.

С това задочният спор между двамата се задълбочи още повече, две седмици преди раздаването на тазгодишните Оскари, в които въпросните заглавия са сочени за най-големите фаворити.

За главна мъжка роля бе отличен Колин Фърт (Colin Firth) за участието си в режисьорския дебют на дизайнера Том Форд - "Самотен човек" (A Single Man), а при дамите изненадващо триумфира Кери Мълиган за изпълнението си в "Образование " (An Education).

При поддържащите актьори изгряха звездите на две все още не толкова познати имена - австриеца Кристоф Валц за "Гадни копилета" (Inglorious Basterds) и Моник за Precious.

Наградата за цялостно творчество отиде при легендата Ванеса Редгрейв, която получи приза си лично от ръцете на новия председател на Академията за британско и филмово изкуство - принц Уилям. Церемонията се проведе в престижната Royal Opera House в Лондон, като на нея присъстваха и редица знаменитости от света на киното.

Виж снимки от Afterparty-то с редица знаменитости >>
Всички отличени >> 

Сподели.