The Amazing Spider-Man или защо старата песен звучи по-добре на нов глас

Pinterest LinkedIn +

Новината за новото начало за прочутия герой на Marvel – Spider-Man, което режисьорът Марк Уеб (Marc Webb) подготвя, беше приета доста противоречиво, като имаше колкото обявили се за рестартирането на поредицата, толкова и твърдо против.

Супергероят стана най-популярен благодарение на трилогията, която Сам Рейми (Sam Raimi) започна през 2002 г. и завърши през 2007 г. За някои поредицата е не само крайъгълен камък за Spider-Man, но и за всички филми, базирани на комиксите на Marvel след това. За други пък Рейми не успява със своя опит и едно ново начало е добро дошло.

На практика Марк Уеб не показва почти нищо ново като сюжет в The Amazing Spider-Man. Историята проследява как не особено харесваният в училище тийнейджър Питър Паркър придобива силите на паякообразно и става пазител на реда.

Този път обаче злодей е доктор Кърт Конърс, който се превръща в легендарния противник на Spider-Man – Lizard.

Голямата любов на Питър Паркър изненадващо не е Мери Джейн, а Гуен Стейси, което е доста свежа промяна във франчайза.


Тук идва и времето да споменем защо Марк Уеб постига успех със своята версия на Spider-Man. Използвайки сравнително позната на зрителите история, режисьорът изгражда творението си на по-мрачна и драматична атмосфера и на персонажи, които развива по страхотен начин.

Основната действаща сила във филма е двойката Spider-Man и Гуен Стейси, изиграни от Андрю Гарфийлд (Andrew Garfield) и Ема Стоун (Emma Stone). Двамата са едни от най-популярните млади актьори в Холивуд и това не е случайно. Те притежават изключителна харизма и е много трудно да не ги харесаш.

Гарфийлд стана истинска рок звезда в киноиндустрията в последните години и което е още по-хубаво – без дори да се опитва.

Ема Стоун, освен че е изключително красива, притежава огромен актьорски талант, както и прекрасно чувство за хумор, което рядко се среща в тези среди.


Това помага и на двамата да изградят убедителни и реалистични герои. Отчасти забавни, отчасти верни на комиксовите си версии, Питър Паркър и Гуен Стейси притежават онази химия, която рядко присъстваше в трилогията на Сам Рейми.

Рис Айфънс (Rhys Ifans), който се превъплъщава в ролята на д-р Кърт Конърс, също е убедителен злодей, макар филмът да не успява да се фокусира за повече време върху него, което прави ролята му на моменти недостатъчно комплексна.

Опростеността на основната сюжетна линия е един от основните минуси на филма. Макар да се постига страхотна атмосфера и да са изградени невероятни герои, в основата си The Amazing Spider-Man е просто сблъсък на доброто със злото.

Друг минус, който отново бихме могли лесно да пренебрегнем, е съобразяването на The Amazing Spider-Man с предишните три филма. Дали Марк Уеб умишлено го е направил, никой не знае, но в лентата срещаме моменти, на които сякаш не е отделено достатъчно време, само защото вече сме ги виждали добре разработени в трилогията на Сам Рейми. Това поставя под въпрос някои качества на филма, ако той бъде разглеждан като самостоятелен, без присъствието на предишните.


Създателите му обаче имат възможността да поправят дребните си грешки, за да направят още по-добро продължение на The Amazing Spider-Man, което се очаква през 2014 г.

Като цяло филмът може да изглежда ненужен от тази гледна точка, че започва всичко на чисто. Въпреки това той дава изключителна свежест на главния си герой и възможност да подълбае доста по-надълбоко от предците, както и наличието на мрачен тон и реалистична нотка, които се улавят, за разлика от доста други комиксови адаптации.

От тук The Amazing Spider-Man вече има много възможности за развитие, представяне на нови злодеи, които феновете отдавна чакат, както и проследяване на започнатата сюжетна линия, включваща мистерията около родителите на Питър Паркър, която е и едно от нещата, които даде нова насока на франчайза.


Можем само да се надяваме, че Марк Уеб ще направи невероятно продължение на една страхотна първа част, както успя Кристофър Нолан (Christopher Nolan) със своя The Dark Knight ("Черният рицар").

Сподели.