"Tesla" отложи електрическия си камион поне за година

Pinterest LinkedIn +

"Tesla" отлага дебюта на своя електрически камион за около година, съобщи Илон Мъск, цитиран от "Autocar". Причината е недостиг на батерии и бавното им производство.

Мъск коментира, че основната цел на компанията в момента е да ускори производството на батерии възможно най-много. Въпреки това продължават да се приемат поръчки за Tesla Semi.

Камионът запазва обещаните по време на представянето си възможности. Той ще има пробег от около 960 км с едно зареждане на батериите и максимален товар от почти 36 тона.

Semi ще използва система за генериране на електричество чрез кинетичната енергия и ще усвоява 98% от нея. Ще се предлагат и високоскоростни зарядни станции по магистралите, които ще осигуряват нови около 640 км пробег за 30 минути зареждане.

Максимално натоварен, камионът ще може да достига 100 км/ч за 20 секунди – двойно по-бързо от повечето стандартни дизелови влекачи. Коефициентът на въздушното съпротивление е 0,36, което помага за доброто представяне на камиона и неговата ефикасност.

Функцията за движение в конвой също остава. Тя ще позволи на два или повече Tesla Semi да се движат в група, като автономно следват водача, без да се налага намеса от шофьор.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.