Тенденции в увеличаване тегленето на кредити последното тримесечие

Pinterest LinkedIn +

Ако до съвсем скоро икономистите разделяха периодите на тримесечие, сега като че ли водещ критерии е пандемията и налагането на мерки. Ако си припомним, още в началото при навлизането на Covid 19, прогнозите бяха, че ще има отлив от тегленето на потребителски и бързи кредити и изобщо такива, за които трябва да се кандидатства на място. Иновативните фирми за бързи кредити обаче като МикроКредит наблегнаха на предлагането на бързи кредити онлайн. Реално обаче, отдръпване на кредитополучатели така и не се получи. Нещо повече, лихвите останаха непроменени. Единствено ипотечните кредити първите три месеца след началото на пандемията имаха спад, както и процентът на хората, които поемат финансови рискове от затворените, заради мерките, браншове.

Повече кредити

Макар събитията и регулациите да бяха изненада, лихвите и процентът на изтеглените кредити си се развиваха по план. Много бързо след първоначалния шок, равнищата им се вдигнаха на нивата от предишната година. Освен това, лихвите паднаха дори още по-ниско, което резонира към повишено кандидатстване за кредити. Вярно е, че браншовете, които бяха ограничени, пострадаха финансово, но също така е вярно и че много други си запазиха всички служители и продължиха да функционират с пълна сила. За тях, по-ниските лихви бяха нова възможност за инвестиции, наемане на персонал и иновации, следователно те се възползваха максимално. Кандидатстванията за онлайн бързи кредити например увеличиха дела си с огромен процент. Дори ипотечните кредити показват ръст от над 10%.

Къде е промяната?

Ако трябва да посочим няколко основните неща, които се промениха, то това със сигурност ще включи избора на предпочитано място за живеене. По един или по друг начин, пандемията измести фокуса от купуването на апартамент в града към купуването на къща близо до града. Това е новото предпочитано място за живеене и когато хората теглят ипотечен кредит, той е по-голям размер. Причината отчасти е и че цените и ремонтите на къщи около големите градове скочиха. При бързите и потребителските кредити се забеляза ръст на размера им с около 8%.

Данните от бързите кредити онлайн пък показват друга тенденция - увеличава се периодът на изплащане. Повечето хора предпочитат да изтеглят кредит, който да връщат на много малки вноски, предвид несигурността на икономиката в момента. Тоест стремежът не е към по-дълъг период на връщане директно, а към по-ниски вноски, което се отразява на периода. Предпазливостта е това, което повлиява.

доходи

Доходите - ниски, но стабилни

Данните не показват страната ни да има проблем с нарастваща безработица. Факт е обаче, че на голяма част от работещите, доходите им са ниски, което забавя развитието на икономиката. Въпреки това, икономистите очакват в края на 2021 г. да имаме растеж до към 8-9% точно колкото беше и преди пандемията.

Съответно добрите нагласи дават възможност на повече хора да започнат да планират покупки. Това влияе и на кандидатстването за кредити, както онлайн, така и присъствено. Макар до някаква степен, животите ни да се връщат към нормалното, процентът на хората, които кандидатстват онлайн няма да намалее. Нещо повече, специалистите в кредитния сектор очакват и този процент да се повиши. Обучението на потребителите, че дадени услуги могат да бъдат извършени дистанционно е това, което стоеше последната година пред банковия и кредитния сектор. По нарасналите проценти можем да отсъдим, че се справиха доста добре. В България, младото поколение определено предпочита да пазарува и да използва услуги онлайн, така че промените са предимно за по-възрастните. При всяко положение, младите хора са тези, които теглят и по-големи кредити за по-дълги срокове. Те са и тези, чиито доходи са ниски, но пък стабилни.

За заключение

Ако трябва да обобщим, то можем да заключим че последните две години са години на промени и в същото време на плавно връщане към нормалните икономически стойности.

Предоставено от МикроКредит.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.