Taken 2 отново с най-големия пай от американския боксофис, Argo и Sinister в Топ 3

Pinterest LinkedIn +

Разлики от порядъка на $2 млн. определят подреждането в топ 3 на американската боксофис класация за периода 12-14 октомври, а две от трите заглавия в него са премиерни. След като стартира с близо $50 млн. от продадени билети, Taken 2 инкасира още $22.5 млн. през изминалия уикенд, които се оказаха достатъчни, за да запази лидерската си позиция.

От дебюта си в киноафишите на САЩ и Канада на 5 октомври до 14 октомври екшън трилърът с Лиъм Нийсън в ролята на бивш агент на ЦРУ, отвлечен заедно със съпругата си по време на почивката им в Истанбул, генерира $86.8 млн., а приходите му от прожекции в останалата част от света възлизат на $132.8 млн.

Така само за 9 дни Taken 2 застигна глобалния боксофис на първия филм от 2009 г., който приключи театралния си тур с $226.8 млн. Сумата надхвърля четирикратно бюджета, вложен в продукцията на филма (който не включва разходите за маркетинг).

Филм, чийто сюжет подобно на Taken 2 е изграден около освобождаването на пленници, дебютира на втора позиция в актуалната класация с приходи от $20.1 млн. Това е новият режисьорски проект на Бен Афлек – Argo, сочен за един от сериозните претенденти за статуетки в предстоящия сезон на филмовите награди.

Филмът е базиран на действителни събития, описани от бившия агент на ЦРУ Тони Мендес - реална личност, за разлика от героя на Нийсън, в чиято роля влиза Афлек. Действието се развива през 1979 г. в Иран, а актьорският състав включва още имената на Брайън Кранстън, Джон Гудман, Алън Аркин, Кайл Чандлър, Крис Месина и др.

Въпреки че стартира зад Taken 2, Argo има близо два пъти по-висок критически рейтинг – според Metacritic той е 86/100, а според Rotten Tomatoes - 94/100 (съизмерим с този на Lopper и Side by Side).

Президентът по дистрибуцията на Warner Bros., Дан Фелман, е убеден, че Argo ще остане за дълго сред най-гледаните филми в САЩ, отдавайки комерсиалния му успех на отличните рецензии на критиката и на това, че е интересен за хора от всякакви възрасти. Инвестициите, вложени в продукцията му, възлизат на $44 млн.

Дори да изпадне от топ 10 още следващата седмица, филмът, който дебютира под No.3 в настоящото издание на боксофис класацията, вече постигна гигантски за мащабите си успех. Заснет с бюджет от едва $3 млн., Sinister инкасира $18.3 млн. през първия си уикенд по екраните.

В касовото му представяне обаче няма нищо случайно – негов продуцент е Джейсън Блум, който стои зад тоталния хит в хорър жанра - Paranormal Activity, а още един сериозен коз е името на Итън Хоук (Gattaca, Training Day, Great Expectations). Двукратно номинираният за Оскар бивш съпруг на Ума Търман изпълнява главната роля във филма - на писател на криминални романи, който се нанася в нова къща и открива колекция от силно обезпокоителни домашно заснети филми.

Още две нови заглавия дебютират в топ 10 на американската боксофис класация и това са комедиите Here Comes the Boom и Seven Psychopaths, втората от които стартира в ограничен брой кинотеатри (1500) и въпреки това инкасира $4.3 млн. – достатъчно за деветото място.

Подобно на Argo, събралият звезден актьорски Seven Psychopaths (Колин Феръл, Уди Харълсън, Кристофър Уокън, Том Уейтс и др.) е фаворит на критиката, имайки рейтинг от 89/100 (TomatoMeter). Бюджетът, с който е разполагал Мартин Макдона (In Bruges), е $15 млн., a масовото му разпространение ще стане факт след две седмици.

С близо 3 пъти по-голям бюджет и правопропорционално по-високи приходи стартира Here Comes the Boom, чийто главен герой е учител по биология, решен да осигури липсващите средства за гимназията, в която преподава, печелейки MMA мачове. Ролята на безстрашния г-н Вос се изпълнява от популярния комик Кевин Джеймс, който е и съсценарист на филма, заемащ петата позиция в класацията.

Анимациите Hotel Transylvania (4) и Frankenweenie (7), Pitch Perfect, споменатият по-горе Looper  и романтичната драма The Perks of Being a Wallflower с участието на Ема Уотсън (Harry Potter), допълват челната десетка на американския боксофис, за чиито челни позиции през предстоящия уикенд ще се борят лентите Alex Cross и Paranormal Activity 4.

Сподели.