"Така започва злото" на Хавиер Мариас: двете лица на морала

Pinterest LinkedIn +

Определян от критиците като едно от най-ярките имена в съвременната испаноезична литература, Хавиер Мариас е автор с характерен, осезаемо различен и запомнящ се стил. "Така започва злото" е елегантен, философски и дълбоко въздействащ роман, заслужено нареждан сред най-добрите произведения на Мариас.

Питали ли сте се някога колко болезнена може да бъде истината? Колко е тънка границата между благородната лъжа и онези измами, които носят единствено болка? "Така започва злото" е роман именно за невъзможността да дадем еднозначна морална оценка.

Деликатният хумор, ерудицията и ненатрапчивите философски прозрения на Хавиер Мариас са само една от причините прозата му да се харесва. Онези от вас, които досега не са попадали на неговите произведения обаче, трябва да бъдат подготвени: Мариас не е лек автор.

Характерни за повечето му романи са сложният синтаксис, дългите изречения, множеството отклонения от основния сюжет, който без тях би бил минималистичен. Едновременно с това стилът му е изключително увлекателен, макар да изисква и да поглъща изцяло вниманието на читателите.

Първият роман на Хавиер Мариас – "Владенията на вълка" – е публикуван през 1971 година, когато той е само на 19 години. Няма да изброяваме впечатляващото количество литературни отличия, на които е носител, но пък е редно да споменем, че произведенията му са преведени на повече от 40 езика и се радват на огромен успех по цял свят.

Освен писател и университетски преподавател, Мариас е и изключително талантлив преводач. Сред авторите, чиито творби е превел на испански, се открояват имената на Шекспир, Фокнър, Набоков и Киплинг.

"Така започва злото" е особен роман. От онези, чието първо изречение трудно може да се запомни и цитира, но пък веднага приковава вниманието. Историята е разказана от Хуан де Вере, който ни пренася в Мадрид през 80-те години на ХХ век, когато работи като асистент на ексцентричния кинорежисьор Едуардо Муриел.

И съвсем не случайно, още преди да опише своя ментор и работодател, Хуан се впуска в кратко отклонение относно същността на брака и семейния живот – такива, каквито са били те в едно време, в което разводът сякаш изобщо не е съществувал като опция.

Едуардо Муриел е висок, едноок, дискретен и бързо се превръща в идол на Хуан. По някаква неясна причина обаче режисьорът е крайно враждебен към собствената си съпруга. Един ден Муриел дава на своя асистент странната задача да следи доктор Ван Вектен, приятел на семейството, за чието минало се носят странни слухове.

Неусетно младият мъж се оказва въвлечен в разкрития и преживявания, които ще бележат живота му завинаги. Колкото до истината, която всички търсят – колкото повече се доближава до нея, толкова повече стават и въпросите.

Роман за парадоксалните страни на човешкото поведение и персонажите, които сякаш преминават от една епоха в друга, "Така започва злото" едновременно подтиква към размишление и ни кара сами да си задаваме въпроси: за лоялността, за доверието и за границите, които сами си поставяме.

В случай че сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Така започва злото" ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.