Тайните за приготвяне на вкусно телешко месо

Pinterest LinkedIn +

Противно на общоприетото схващане, че отлежалото говеждо не гарантира отличен резултат, някои специалисти твърдят точно обратното. Според тях е препоръчително да оставите месото да „узрее“ - да отлежи в хладилника поне 10-20 часа, за да завърши процеса на ферментация, след което можете да продължите към по-нататъшни манипулации и готвене.

Размразяването на говеждото месо е необходимо да става постепенно  -  от фризера парчето месо трябва да се прехвърли в хладилника за няколко часа, след това на хладно място в кухнята и едва след това да се избере зона със стайна температура.

Има много храни, които са склонни да омекотяват говеждото месо. Случва се да нямате късмет и да сте донесли у дома лошо парче, но това не е повод да се разстройвате, а е просто причина да изпробвате някоя интересна марината. Коренът от джинджифил се справя отлично със задачата да омекоти "възрастно" и нискокачествено говеждо месо. Оцетът, между другото, не омекотява, а втвърдява месото. Червеното вино, минералната вода, кивито, кефирът, лукът, горчицата и медът са подходящи варианти - изберете най-добрата по ваша преценка.

Ако планирате да печете говеждото, трябва да се погрижите за нещо повече от добър тиган - той трябва да е перфектен. Задължително - с дебело дъно, нагряването на повърхността на което е равномерно разпределено. Важно е да загреете тигана възможно най-добре, преди да започнете да пържите.

За да може говеждото да остане сочно по време на процеса на печене, първо трябва да бъде "запечатано" - запържете от всички страни на доста силен огън и без допълнително масло. Това ще създаде коричка, която предотвратява изтичането на сокове от филето.

Вкусната яхния от говеждо месо е на малки парченца, нарязва се през влакната, предварително се пържи и след това се задушава с малко вода при ниска температура за около час и половина. часа.

Варено говеждо месо обикновено е меко, но изобщо не е сочно. За да се избегне сухотата, е необходимо месото да се постави във вряща вода, като се вари в цялото голямо парче, без да се реже на малки парчета. И не забравяйте да поставите зеленчуци и подправки в тигана, за да стане ястието ароматно!

 

Източник: album.bg

Сподели.