Световни музиканти, кино и World Press Photo в 10-тия Салон на изкуствата

Pinterest LinkedIn +

На 11 май стартира 10-тият ежегоден Салон на изкуствата "20:Европа:21". Мултикултурният фестивал, който застъпва всички сфери на изкуството, ще продължи до 12 юни.

Като продължение от миналогодишния успех на изложбата на Хуан Миро, вчера (12 май) в зала 9 на НДК бе открита експозиция от 18 офорта на неговата серия “Майорка”, която ще приключи на 15 май.

От днес (13 май) до 5 юни най-добрите репортажни снимки, направени през 2004 г., се представят в най-популярната пътуваща изложба за фотожурналистика World Press Photo. Тя е подредена в мраморния салон на НДК и показва най-доброто от прес фотографията през миналата година.

Други изложби, застъпени в салона на изкуствата са: "Най-ново българско изкуство", "10 европейски художници от България", Сто години списание "Художник", "10 европейски художници в България" и "9+1".

Преди дни в София бе открит Евро филм фест – продължител на 10-ия фестивал на европейските копродукции, а днес в кино Люмиер се откриват Седмата седмицата на Испанското и Седмата седмица на Ибероамериканското кино.

В програмата на Салона са включени още медийния фестивал "Осмата муза", детския фестивал "Нови съзвездия", Пролетния панаир на книгата, Фестивала на ромската култура и международния фестивал “Театър в куфар”, част от който са лондонската постановка на "Нирвана" от Константин Илиев и представянето на пиесата на специалния гост Фалк Рихтер "Електроник сити" в Младежкия клуб на НДК на 28 май.

Литературните прояви започват с първия тираж разноцветни листовки от V фестивал на поезията “Лирика 2005” и продължават с литературни четения, творчески работилници и обявяване на резултатите от конкурса за SMS поезия, оценявани от жури с председател Любомир Левчев.

Европейският музикален фестивал също е част от юбилейното издание на Салон на изкуствата. Той ще се проведе между 16 и 24 май в София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе под организацията на "Класик ФМ клуб". Акцент в него са концертите на цигуларя Васко Василев на 17 и 18 май в НДК и в зала "България". Ден преди това, на 16, в Концертната зала на Средното музикално училище „Любомир Пипков” ще се проведе конкурс, на победителят в който световноизвестния музикант ще подари старинната си цугулка, дарена му от фонд „13 века България”. С концерти в програмата на фестивала ще участват още солистите Мила Георгиева, Георги Черкин, Лили Байрова, световното мецосопрано Мариана Пенчева, американската певица Елеонор Валкенбург, руският виолончелов квартет "Растрели", диригентът Мицуоши Оикава и пианистите Юкико Коике и Ниоко Сакай от Япония, пианистката от САЩ Марта Шремпел, диригентът от виенската опера Паул Вайголд, "Московски виртуози" и орекестрите на "Класик ФМ", Софийската филхармония, младежката филхармония "София" и "Софийски солисти".

В музикалната програма се открояват няколко събития, с гост-музиканти от първа световна величина. Това са провеждащия се за първи път фестивал Джаз Плюс, концертът на сина на Боб Марли - Джулиан Марли (Julian Marley) и шоуто "Фламенко Реквием" на най-колоритният фламенко изпълнител от Испания - Пако Пеня (Paco Pena), което ще се състои на 20 май в зала "България"
От родината на Пеня за втори път в България ще гостува и концертира и друго голямо име - прочутият тенор Хосе Карерас (Jose Carreras) ще пее пред българската публика на 27 май.
Сподели.