Световната търсачка навърши четвърт век. Честит рожден ден, Google!

Pinterest LinkedIn +

Google празнува 25-ата си годишнина. Компанията е основана на 4 септември 1998 г. в Менло Парк, Калифорния, САЩ, но от 2012 г. световната търсачка отбелязва рождения си ден на на 27 септември.

Според специалисти използването на алгоритми от Google при намирането на информация се оказва трансформиращо за индустрията. Хората използват услугите на технологичния гигант ежедневно и по най-различни поводи. Търсачката се превърна в най-надеждния източник на всевъзможна информация и поради това се ползва от милиони хора по целия свят всеки ден. Припомняме, че тя е създадена от двама студенти в Станфордския университет - Сергей Брин и Лари Пейдж.

Названието й е свързано с думата "гугол"(от англ. googol), която означава цифра със сто нули. Идеята за името на търсачката е на 9-годишния племенник на американския математик Едуард Кеснер. Понастоящем "Гугъл" е американска интернет и софтуерна корпорация със седалище в град Маунтин Вю, Калифорния. От 2.10.2015 г. неин главен изпълнителен директор е Сундар Пичай.

Честит четвърт век, Google!
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.