Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва своя рожден ден на 1 април и се готви за Карнавала

Pinterest LinkedIn +

На 1 април екипът на Музея на хумора и сатирата е подготвил ден на отворените врати, изпълнен със смях, забавления и изкуство! Отправяме покана към всички, които искат да отпразнуват Деня на шегата и рождения ден на Музея в Габрово. Както винаги, входът е свободен за всички посетители!

Програма за деня:

9:00 - Обявяване на името на #БезименнотоКоте и представяне на кръстника
10:00 - Детско ателие "Първоаприлска шега" в Залата на жирафите
12:00 - Награждаване на победителите от конкурса "Тийн куратор"
15:00 - Детско ателие "Шарж и автошарж" с участието на Ивайло Цветков в Зала 7
17:00 - Откриване на "10% Карнавал" - групова изложба на фотографии от Габровския карнавал през последните 10 години в Зала 8
17:30 - Откриване на юбилейната изложба на карикатуриста Ивайло Цветков "60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство" в Зала 7

Това е ден, в който не трябва да забравяме мотото на Музея, завещано ни от великия сатирик Радой Ралин: “Светът е оцелял, защото се е смял!”

За изложбите

10% Карнавал

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски - закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива.
Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал - и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим.

Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998). През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града - десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата "10% Карнавал".

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам:

2014 – „О, времена! О, нрави!“
2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“
2016 – „Няма такава държава, има такъв град“
2017 – „Да изкукуригаме от смях“
2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“
2019 – „Маски горе!“
2020 – „Между изтока и запада“
2021 – „Следвай котката“
2022 – „Кот доди, гат доди!”
2023 – „Има - няма 100 години”

… и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова.

По идея на Пламен Иларионов.
--

60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство

Ивайло Цветков е един от най-активните карикатуристи в България. Носител на редица международни награди, той не пропуска да реагира на политическите събития у нас и по света чрез своите шаржови портрети и карикатури. През 2022 той е удостоен с Голямата награда "Златен Езоп" в раздел "Карикатура" в 25-тото Габровско биенале.

В юбилейната си самостоятелна изложба в Музея на хумора и сатирата гостува със 109 творби - шаржове и карикатури, 38 от които са носители на призови награди от конкурси в Европа, Азия и Латинска Америка.

Ивайло Цветков е роден през 1964 г. в гр. Троян, но израства в Ловеч. Завършва Националното училище по приложни изкуства в Троян, специалност "Керамика". Работи като художник в периодичния печат: вестниците "Пардон", "Дума", "Република", "Монитор"," Телеграф", "Политика", "Eurosport", списание "Тема". През годините сътрудничи с карикатури в "Стършел", "Тримата глупаци", "Луд труд", списание "Лов и риболов" и др.

В периода 2016-2020 е секретар на секция Карикатура на СБХ. Членува и в международните асоциации на карикатуристи FECO, Cartooning for Peace и Cartoon Movement. Бил е председател и член на жури в карикатурни конкурси в България, Сърбия, Македония, Италия, Франция, Словакия, Румъния, Русия, Иран, Полша, Турция, Белгия, Украйна. Има около 140 награди и отличия от международни конкурси на карикатурата. Негови самостоятелни изложби са представяни в Осиек (Хърватия), 2006; Сургут (Русия), 2008; Прешов (Словакия), 2016; Виница (Македония), 2018; София (България), 2022. Има издадени две книги с карикатури (1996 и 2016). Член е на СБХ от 1995.

В момента е карикатурист на вестник "Телеграф".
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.