Superhiks: Просто правим добри концерти!

Pinterest LinkedIn +

Македонската банда Superhiks е една от най-стабилните музикални формации в региона, чийто път ги отведе за втори път на българска територия. Непосредствено преди концерта си в Pork Pie, барабaнистът Дарко и китаристът Борис коментираха пред Avtora.com въпросите за успеха на Балканите, концертните рекорди и необходимостта от това да цениш родния си език.

.: Какво означава Superhiks?

Борис: Това е един герой от комикси, които бяха много популярни при нас. Герой, който краде от бедните, за да дава на богатите. Обратното на Робин Худ...

Дарко: Да, той обича да пие евтино вино и като лъхне на враговете си, те са неспособни да реагират. Това е неговият суперефект!

.: Защо се кръстихте точно на него?

Борис: Беше ни интересно. Оттогава минаха 17 години, бяхме малки.

.: Вие сте много популярни в родината си, какво трябва на една банда, за да бъде известна в Македония?

Дарко: Трябва да бъдеш искрен. Тази група е на 17 години и не знам нещо да се е променило в това отношение за цялото това време. Каквото беше преди 17 години, същото е и сега.

Ние свирим авторска музика, свирим постоянно, свирим много, свирим добре. Правим много добри концерти, на които хората се забавляват и снимаме интересни клипове.

Борис: Не толкова квалитетни, колкото интересни.

.: Имате силно ска виляние. Има ли много хора, които слушат ска в Македония?

Борис: Ска музиката не е много добре в момента. В Македония има само 2-3 реге банди, ска няма. То като цяло на Балканите няма много ска банди...

Въпреки че сега няма чисти ска банди по принцип - има групи, които имат ска песни. Дори Уикеда не са чиста ска банда, ние също не сме.

Дарко: Имаме парчета, които имат ска мотиви. Ако се заслушаш, имаме много рок в някои от  песните ни, в други има повече ска или реге...

.: Вторият ви албум Trumano е много успешен в Македония - продава се в 25 хил. бройки само за месец. Какво означава Trumano?

Борис: Вярваме, че значи "истински, искрен приятел" - true man.

Дарко: Да, истински човек, но на испански, на жаргон.

.: Благодарение на какво, според вас, станахте толкова популярни в родината си?

Дарко: Както ти казах, първото е свиренето, просто правим добри концерти. Добри в смисъл, че хората се забавляват и после се прибират вкъщи с позитивно чувство, което носят в себе си. Просто сме много искрени.  

А за добрите продажби - не поддържаме монопол, просто няма друга банда като нашата. Това е малко тъжно, но не сме виновни. Освен това, се усетихме да дадем албума да се разпространява към един седмичник. Направихме го, защото сме група, която живее от концерти, а не от продажби на албуми... В Македония продажбата на албуми е никаква, заради пиратите. Въпреки това – слава Богу, че го има Интернет!

.: Какво помните от предишния ви концерт в България?

Борис: Стигнахме късно, буквално паркирахме буса и се качихме на сцената. Много сме благодарни на Уикеда за тогава, защото се наложи да свирят три часа, заради нашето закъснение. Малко ни беше напрегнато, защото бяхме закъсняли много и трябваше веднага да се качим да свирим, но атмосферата беше супер и се получи страхотно!

.: Мислите ли, че балканският пазар се отваря за местните банди?

Дарко: Така и би трябвало да стане! Вече има доста групи, а и ние не сме по-лоши като музика и продукция. Знае се, че на Запад има високобюджетни продукции и банди, но защо местният пазар да не се отвори първо за нас?! Защо не се ценим ние, вие също, да направим една хубава сцена?!.. Ето, идват да свирят Metallica или Iron Maiden. Супер, ама те като свирят, защо и ние да не свирим?

Борис: ... Има и нещо друго - ако ти пееш за някакъв социален проблем в България, аз мога да те разбера...

Дарко: ... А някой от Лондон няма да те разбере. Както и някой от Лондон, който пее за неговите проблеми, не е необходимо мен да ме вълнува. Разбира се, въпросът е и в темата. Например, любовта е универсална тема.

.: Само на македонски ли пеете?

Борис: Имаме песни и на английски.

Дарко: И на една на испански.

Борис: Но останалото е на македонски.

Дарко: Всеки трябва да си уважава културата. Можеш да изпееш някоя песен на английски, но е хубаво да имаш това парче и на родния си език. Има разлика, ако например някой германец чуе песен на балкански език, някак по-друго им е. Това е все едно да снимаш български филм на английски - не става!

.: Една от песните ви се различава коренно от другите и това е Na Luta Rana. Каква е историята около нея?

Дарко: Ние имаме само една такава песен, защото като цяло не си играем с етно мотиви. Тази песен предпочитаме да я наричаме "песента, която Sepultura не направиха". Така че си помислихме -  защо да не я направим ние?! Искахме да включим и тъпан, защото дава повече сила, по-добре, отколкото само на барабани...

.: Доколкото разбрах, нямате мениджър, което е странно за група с толкова участия?

Дарко: Имахме, но той сега се занимава само с уреждане на участията ни. Така че в момента нямаме мениджър. Ние се грижим за останалата част - сами се менажираме, сами записваме и правим клиповете си, сами събираме пари, правим организация.

Борис: За съжаление, в Македония няма как да е иначе. С тази идея си взехме мениджър, но не ни се получи, както се е получило на Metallica, например...

Дарко: Важното е, че самите ние сме доста добре организирани.

Борис: Да, разпределяме си нещата - един поема да върши едно, друг - друго...

.: Плановете на Superhiks оттук нататък?

Борис: Цяло лято пътуваме по фестивали, свирихме с големи групи. Това е обичайният ни ритъм.

.: По колко време прекарвате на турнета?

Дарко: Рекордът ни е 19 концерта за 23 дни. Сега като започнахме да остаряваме, вече искаме да свирим 4-те дни между четвъртък и неделя. Така е супер, защото можеш да се прибереш до вкъщи. Пак сме в движение и не се уморяваме.

Сподели.