Sundance 2013 - силен старт с много секс, интернет и музика

Pinterest LinkedIn +

29-тото издание на международния фестивал за независимо кино Sundance стартира днес (17 януари) в Парк сити, Юта и ще продължи до 27 януари. На форума ще бъдат представени 119 игрални и документални филма от 32 страни, като, според обобщенията на организаторите, авторите тази година са наблегнали на теми, свързани със секс и интернет.

"Това е така, защото независимите режисьори винаги първи се обръщат към новите теми, както и към темите-табу", коментира директорът на фестивала Джон Купър.

Темата за интернет и новите технологии присъства във филми като Google and the World Brain, в който е застъпена идеята всички книги по света да бъдат цифровизирани, както и в дългоочаквания Jobs, посветен на починалия наскоро създател на световноизвестната компания Apple  - Стив Джобс, в чийто образ ще се превъплъти Аштън Къчър.

Повечето от филмите, включени в програмата, по традиция ще направят своя дебют пред публика именно на фестивала. Сред тях са заглавия като биографичната драма Lovelace, посветена на една от най-известните звезди в историята на порно жанра - Линда Ловлейс, чийто образ ще бъде пресъздаден от провокативната Аманда Сейфрид.

Филмът е базиран на книгата от 2001 г. The Complete Linda Lovelace на журналиста Ерик Денвил от 2001 г., а реализацията му е осъществена от режисьорското дуо Роб Епстийн и Джефри Фридман.

Музиката също ще бъде водещ лайтмотив на Sundance 2013, като още на втория ден (18 януари) бившият барабанист на Nirvana и лидер на Foo Fighters Дейв Грол ще представи документалния си филм за митичното звукозаписно стуидо Sound City. Премиерата на лентата ще бъде подкрепена от концерт на супергрупа, събрана от Грол специално за случая.  

В музикалната секция попадат и филми за легендарната група Eagles и за руската феминистка пънк банда Pussy Riot, озаглавен A Punk Prayer.

Документалното кино ще присъства на фестивала и със заглавия като Manhunt, разказващ за дългогодишното преследване на Осама бин Ладен от ЦРУ, Dirty Wars, разкриващ някои от тайните войни на САЩ и др.

Сподели.