Столична община стартира програма "Навън" за изкуство в публична среда

Pinterest LinkedIn +

Платформата на Fluca цели да подкани публиката не само да наблюдава, но и активно да участва в създаването на забелижителна артистична продукция. Tова лято aрт контейнерът Fluka предложи на столичани повече от 30 събития на най-оживените софийски локации. От месец май до началото на август павилионът зае важна роля в културния живот на столицата като подвижна платформа за съвременно изкуство. В следващите няколко месеца тя ще осъществи културен обмен и участие на международната културна сцена. 

След тримесечно гостуване Fluka се завръща в Пловдив с проект на Райнхолд Зисер – директор на Notgalerie, а през септември ще участва в програмата на Vienna Contemporary с фотографския проект "Фантазията е по-важна" на Камен Стоянов, куриран от Борис Костадинов, и каталог с най-ключовите проекти през последните 3 години. 

Организираната от Fluka в партньорство със Столична община панелна дискусия "Изкуство в публичното пространство" в СГХГ през юни, за която в София пристигна Мартина Тайг – артистичен директор на KÖR Виена, даде основа за формулирането на нова програма "Навън" на Столичната община, насочена изцяло върху изкуството в публично пространство, която ще бъде отворена за набиране на предложения още тази есен. Арт контейнерът изигра ролята на обединяващ фактор и в срещата на незавизисимите арт инициативи в София, в която се включиха The Fridge, Swimming Pool, Wold of Co, КвАРТал, Фондацията за съвременно изкуство и медии, Литературната резиденция "Радар". Тя завърши с решение за създаването на "Асоциация на независимите арт инциативи", чрез която тези пространства или фестивали ще бъдат представяни в България и Европа.

Арт контейнерът отвори сцената си в София за едни от най-успешните български и чуждестранни артисти, познати на международната публика. Гостуването стартира през май с изложбата "Олимпия" в Музей на съвременното изкуство на САМСИ на италианския художник Алдо Джианоти; представи провокативни пърформанси от Иво Димчев, Камен Стоянов, Михаил Михайлов, Сибин Василев и Йоан Трелу; богата видео програма от нюйоркската кураторка Наоми Лев и известната от виенската сцена българска артистка Ив Тошайн. Fluka oтвори пространството си и на прохождащи артисти с проекта "15 минути слава" на Фондация "Отворени изкуства" и организира поредица от важни събития за градско развитие с участие на главния архитект на Столичната община – арх. Здравко Здравков, eкипа на инициативата "Визия за София" и проекта "Зелена линия София".

Сподели.