"Сто и една годишният старец, който твърде много размишляваше": Юнасон във вихъра си

Pinterest LinkedIn +

С двама ексцентринични старци, един таблет, лавина от приключения и много смях, "Сто и една годишният старец, който твърде много размишляваше" е истинско литературно удоволствие, което, освен гарантирано добро настроение, ще предостави и няколко повода да се замислите. Но не твърде много.

След огромния, без всякакво преувеличение, успех на "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна", се случиха няколко неща: хиляди читатели се влюбиха в приключението на Алан Карлсон, авторът на книгата Юнас Юнасон убедително се наложи сред най-четените съвременни писатели и спечели солидно количество литературни награди, екранизацията по романа беше номинирана за Оскар и не на последно място, с нетърпение очаквахме продължението на историята.

А то започва на остров Бали, където вече сто и една годишния Алан Карлсон продължава да се радва на добро здраве в компанията на най-добрия си приятел Юлиус Юнсон. Освен, че са неприлично богати, двамата са и много отегчени. Разбира се, скучаят така, както биха могли да скучаят само милионерите - в луксозен хотел на брега, угаждайки си, но това не променя факта, че ежедневието им започва да става твърде еднообразно.

Сигурни сме, че онези от вас, които са чели "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна", вече са се досетили, че това няма да продължи дълго. И понеже не искаме да ви разваляме удоволствието с излишни спойлъри, няма да изпадаме в подробности около сюжета, а ще отделим малко повече внимание на Алан и неговите размишления, които самият той, колкото и да е изненадващо, определя като прекалено много. Ето например какво мисли той за мобилните телефони:

"Преди си беше по-добре, когато телефоните бяха с шнур и закрепени към стената, така човек винаги знаеше къде са".

Което съвсем не му пречи буквално да се влюби в едно доста подобно устройство. А именно таблет. Алан бързо свиква да борави с новата си придобивка и се забавлява искрено с новините, които научава от него. Възможността само с едно докосване да знаеш какво се случва по цял свят е наистина впечатляваща за него, но дори тази придобивка не е достатъчна, за да осигури нужното разнообразие на двамата приятели и те решават да се разходят с балон. Който, разбира се, няма да ги отведе, където са тръгнали. Поради което, естествено, двамата ще се окажат замесени в контрабанда на опасни вещества и ще обиколят половината свят. А вие ще се смеете много.

Една от причините за успеха на романите на Юнас Юнасон, които се продават във впечатляващо големи тиражи по цял свят, е изключително свежият хумор на автора, който с неподражаема лекота иронизира както миналото, така и съвременността. В "Сто и една годишният старец, който твърде много размишляваше" се е съсредоточил върху последната и сме убедени, че ще успее да ви провокира да поразмишлявате заедно с Алан над проблеми като румънската вътрешна политика, глобалното затопляне и защо белите мечки не биха емигрирали в САЩ, предвид политическите възгледи на настоящия президент.

Някъде между всички очарователни, смешни и дори малко абсурдни приключения на необикновените си персонажи Юнасон прави елеганен геополитически анализ на съвременния свят, с който неусетно, но и неизбежно провокира към размишление. Ако сте любопитни да научите повече, най-прекият път към "Сто и една годишният старец, който твърде много размишляваше" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.