Steve Vai свири три часа в НДК

Pinterest LinkedIn +

Китарният виртуоз Steve Vai изнесе почти тричасов концерт пред 4000 екзалтирани български фена. Преди на сцената да се качи Вай, в зала 1 на НДК свири и друг китарен гений - Eric Sardinas.

Още с първите няколко тона на инструмента си (Washburn ES Cutaway) екстраваганно облеченият 35-годишен китарист изправи на крака цялата публика, която засвидетелства страстта си към музика, каквото едва ли често има възможността да чуе наживо в България. "Харесвате ли рок? А блус?" - "Дааа!" - "Знаех си, че съм на правилното място", размени реплики с нея Сардинас.


Eric Sardinas в София Сн. Avtora.com

Шоумен и инструменталист от висока гласа, по средата на сета си той съблече фееричната си риза, разкривайки изрисуваното си с мащабни татуси тяло. По-късно сам спря звука на китарата и микрофона си, без да спира да свири, обля се в бира, разпръсквайки я върху себе си и осъществи непосредствен контакт със стотици хора от публиката, слизайки сред тях... отново без да спира да свири. 

За финал той запали втората от двете си китари и за да няма съмнение, че е пожертвал инструмента си в името на шоуто, продължи да свири на него.

В 21:30 ч. сцената на НДК се освети и заедно с визията на огромния транспарант, представляващ ковър арта на последния му албум ("Real Illusions: Reflections), пред четирите хиляди зрители излезе Стив Вай, заедно с невероятните Били Шийън (Billy Sheehan), Тони Макалпин (Tony MacAlpine), Джеръми Колсън (Jeremy Colson) и Дейв Уейнър (Dave Weiner).


Steve Vai и Billy Sheehan в София Сн.Avtora.com

С пусната коса, движейки се свободно на сцената и с постоянно променящо се изражение, подвластно на емоциите му, той започна да твори чудеса по струните на двойната си китара, която замени с още няколко инструмента, сред които любимата му бяла китара JEM7V.

Магията Стив Вай продължи три часа, в които той направи всичко и отвъд, което би могъл да си представи човек, но това сториха и останалите четирима музиканти, от които най-млад е имащият пънкарски вид и начин на свирене барабанист Джеръми Колсън.

Оставайки сам с Колсън на сцената, Стив Вай не пропусна да преразкаже комична ситуация, инициирана от неговия гуру Франк Запа (Frank Zappa), с когото е свирил повече от 10 години. "И така, Франк, ти имаш дълга коса. Това прави ли те жена?", бил запитан Запа. "Ти имаш дървен крак. Това прави ли те маса?", гласял отговорът.

След това Вай извика "Are you f***ing ready" и 100-процентовият рок на The Breed отново се разля над залата.  Сякаш да затвърди мнението, че не е човек от тази планета, по-късно той излезе с лазерен шлем на главата, лазерни ръкавици и тунингована китара.

Музиката, която прозвуча, беше в по-голямата си част от актуалния албум на Вай. За парчето "Dying For Your Love" феноменът застана и зад микрофона, а преди да засвири "Freak Show Excess", трак No.6 от "Real Illusions: Reflections", Вай каза, че е бил вдъхновен от България и от един велик български музикант - Иво Папазов.

Около полунощ Стив Вай и омаломощената, но ненаситна публика се разделиха, но само за минута, след която The Breed, а за самия финал и върналият се на сцената Ерик Сардинас, й подариха още половин час музика и шоу. 

В края му Вай сякаш беше готов за жертвоприношение, свирейки подлагащи на невероятно изпитание сетивата сола, последното от които - с език по струните на китарата си.

4000 души, сред които китаристите и останалите членове на почти всички стари и млади български групи, знаеха, че са свидетели на нещо, което могат да видят и преживеят само с един човек и само на един концерт - този на Стив Вай.

"До следващия път, нали, приятели", извика Вай и слезе от сцената.

Организатори на концерта бяха "Рick&More". 


Steve Vai в София сн. Avtora.com

Сподели.