Стартира фестивалът София Джаз Пик

Pinterest LinkedIn +

Фестивалът СОФИЯ ДЖАЗ ПИК ще се проведе за втори път, в периода от 30 март до 5 април. Четирите концертни вечери са в зала “България” на 30 март, 3, 4 и 5 април. Участват звезди от Германия, Великобритания, Австрия, Франция, Холандия, Италия и САЩ.


България ще бъде представена с изяви на най-добрите български джаз музиканти, между които Белослава, Джаз Пик Квинтет с лидер Христо Йоцов и най-новият проект на Милчо Левиев и Вики Алмазиду.

Програмата на фестивала обхваща цялото многообразие от съвременни джаз стилове и течения: фънк, сандарти – клубен микс, нео-соул, афро-бразилски джаз, блус, мейнстрийм, акустичен китарен джаз, балади и балканско етно.

В дните на SOFIA JAZZ PEAK 2004 във фоайето на зала “България” ще бъде открита изложбата “Картини от живота на Дюк Елингтън” - всепризнат Патриарх на джаза, гениален аранжьор, пианист и бендлидер. Гостите на фестивала имат уникалната възможност да видят фотографии и текстове за великия джазмен в “Duke Ellington paper show”.

Две от вечерите на SOFIA JAZZ PEAK 2004 ще продължат с джем сешъни в Бекстейдж на 5.04 понеделник от 23 часа и Суингиг хол на 31.03 сряда от 21 часа и на 2.04 петък от 21 часа. На 2.04.2004 година ще срещнем в Пиано бар в София, музиканти и почитатели на джаза в един JAM conver SESION темата е “Джазът от Дюк до днес през Милчо Левиев”.


ПРОГРАМА:

30 март, вторник
зала България

Ибо Шакур - САЩ
19:30

Ибо Шакур /вокали, флейта и перкусии/ идва в България с формация от петима музиканти. Създател е на проекта Джазикълс /името е съчетание между “Джаз” и “Класика”/. В София ще свири джаз стандарти в клубен микс вариант.

Ташас Уърлд - Холандия
21:00
Ташас Уърлд /вокали/ ще гостува на фестивала София Джаз Пик с осем- членна джаз банда. Брилянтната изпълнителка на R&B балади фънкджаз е основоположншчка на новото клубно течение нео-соул.


3 април, събота
зала България

Корнелиус Клаудио Кройш и формацията Сън Мюзик - Германия

Корнелиус Клаудио Кройш /клавишни/ е германска звезда от световна величина. Формацията е от четирима гвинейци и се нарича Сън Мюзик. Ще изпълнят афробразилски, етно джаз.


Джим Мълън Орган Трио - Великобритания
20.30

Джим Мълън е бащата на британския фънкджаз. Става световно известен чрез съвместния си проект със саксофониста Дик Мориси, участва в успешната формация Сайтръс Сън, продуцирана от Жан Пол Муник от Инкогнито. В София ще се представи с най-новото си Орган трио.

Джаз Пик Квинтет - България
21:30

Изненадата на фестивала – най-добрите млади български музиканти, събрани заедно специално за фесивала. Джаз Пик Квинтет ще изпълни авторски композиции на бендлидера Христо Йоцов.

Христо Йоцов – ударни
Владимир Карпаров – саксофон
Венцислав Благоев – тромпет
Живко Петров – клавишни
Веселин Веселинов /Еко/ -бас


4 април, неделя
зала България

Карлхайнц Миклин трио - Австрия
19.30

Карлхайнц Миклин е един от най-добрите австрийски саксофонисти и
ще представи със своето трио аванганрден съвременен мейнстрийм.


Силвен Люк - Франция
20:30

Силвен Люк е китарист, представител на школата на легендарния Джанго Райнхард. Ще изпълни авторски композиции и стандарти за соло акустична китара.


Роберто Магрис и Еторе Мартин квинтет - Италия
21:30
Роберто Магрис е брилянтен пианист, който успява да покрие почти всички стилове в джаза. На 4 април в зала “България” ще се представи заедно със своя италиански колега Еторе Мартин /саксофон/.


5 април, понеделник
зала България

Белослава - България
19.30

Белослава ще представи новата си формация – Живко Петров /пиано/, Юри Божинов /контрабас/ и Лили Йончева /перкусии/. Ще звучат пиеси от новия й албум, както и част от нейната успешна клубна програма с нови авторски пиеси на Живко Петров.


Вики Алмазиду и Милчо Левиев
20:30

Промоция на новия им съвместен албум. Двамата музиканти работят заедно вече две години като Милчо Левиев написа композициите и за първия албум на Вики Алмазиду. След поредица успешни турнета из цяла България последната концертна вечер на фестивала София Джаз Пик ще бъде официалната премиера на най-новия им проект “Quit Love”.


Официален сайт на ДЖАЗ ФМ радио:
http://www.jazzfmbg.com/


Сподели.