Стартира фестивалът Пирин Фолк 2005

Pinterest LinkedIn +

На 2, 3 и 4 септември 2005г. в летния театър на гр. Сандански за 13-та поредна година ще се проведе фестивалът за авторска македоnска песен "Пирин фолк".

Конкурсната програма на Фестивала вече е разделена в две области – международен конкурс за изпълнителско изкуство, който ще се проведе на 2 септември и конкурс за авторска македонска песен, който ще се състои на 3 септември.

В раздела за авторска македонска песен се състезават 24 нови песни с македонско звучене и тематика. Според регламента всички песни се изпълняват на български език. Заявка за участие в раздела за изпълнителско изкуство вече са подали 24 участници. Поради международния характер на съревнованието журито, което ще оценява изпълнителите, също е в международен състав. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България.

Новост тази година е и сценографията. Летният театър в гр. Сандански ще наподобява селски мегдан. Първите две вечери са отделени за конкурсните програми, а в третата ще бъдат излъчени победителите и ще им бъдат връчени наградите.
 
Идеята за фестивала и провеждането му за пръв път е по инициатива на известния песнописец Валентин Пензов и Кметство Община Сандански през 1993 г. От първото му издание до днес, той се превърна в символ на македонската песен от Пиринския край и е еталон за запазване на една култура със 700 годишна история.

Най-подробно Пирин Фолк 2005 ще бъде отразен от телевизия МСАТ - съорганизатор и официален медиен партньор на "Пирин Фолк".

Сподели.