StarCraft 2: Wings of Liberty

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Real Time Strategy
Година: 2010
Произв./Изд: Blizzard Entertainment
Платформа: PC

За играта:

 

Да пишем за StarCraft 2: Wings of Liberty е почти излишно, предвид легендарния статус на оригинала, който се играе активно и до днес, а тук разглежданото продължение продаде впечатляващите 1.5 милиона копия едва в първите си два дни на пазара. На практика всеки, който се интересува от стратегически игри, знае че качествата на StarCraft 2 са несъмнени, най-вероятно вече го притежава в колекцията си и няма нужда от ревю, което да го информира дали Wings of Liberty е добра или не. Въпреки това, верни на журналистическия си дълг, ти представяме играта на сезона, а може би и на 2010 година.

 

 

Историята на Wings of Liberty, логично, е фокусирана върху познатия ни от оригинала Джим Рейнър, чиято някогашна любима понастоящем е зла (и странно сексапилна) мутирала гад, която унищожава цели светове. Да разкажем повече би било престъпление, защото историята наистина е адски добра, пълна с интересни и добре развити персонажи и дори ти предлага няколко важни избора, които ще решат съдбата на галактиката.

 

Визия и звук:

 

Blizzard винаги са се славили с факта, че правят игри за масовия потребител. С други думи заглавия, които не изискват някаква чудовищна хардуеърна конфигурация и общо-взето биха тръгнали и на тостер. Това обаче не бива да те притеснява, защото въпреки скромните си системни изисквания играта изглежда страхотно, детайлността и дизайнът на единиците са впечатляващи, а междинните анимации между мисиите са на обичайното за Blizzard ниво. С други думи – на места могат да се съревновават успешно с кино лента на Pixar. 

За звука също могат да се кажат само добри думи. Озвучаването е свръх професионално, а музиката е епична и надъхваща, като сред епичните хорове на места се прокрадва и някой и друг китарен риф, който да те вдъхнови допълнително да разбиеш опонентите си.

 

Геймплей:

 

Както може би знаеш, в пристъп на нещо, което можем да определим единствено като алчност, производителите от Blizzard разделиха кампанията на StarCraft 2 на три отделни части, фокусиращи всяка от тях върху една от легендарните три раси в тяхната космическа опера. В резултат за 60 евро ще получиш само една трета от играта, а за да видиш останалото ще трябва да дадеш още два пъти по толкова.

 

Дали приключенията на хората в мащабния звезден конфликт си струват, въпреки солената цена? Определено. Бихме стигнали дори по-далеч и ще кажем, че това е една от най-разчупените геймплейно и непоклатими като история солови кампании, които сме виждали в стратегия. На теория Wings of Liberty общо-взето е същата игра, която играхме преди десет години.

 

На практика обаче цялата тази разчупеност, свързана дори с лек ролеви елемент (преждеспоменатите избори, множеството диалози, ъпгрейдите които купуваш за войските си и прочее) придават по-личен подход към преживяването и те карат да вярваш, че наистина пишеш собствената си история, а не следваш обичайната за стратегическите игри серия от мисии, в които правиш танкчета и след това отиваш, за да разрушиш базата на опонента.

 

 

Разбира се, чудесната солова кампания е нещо, което ще изиграеш веднъж-два пъти, след което ще се гмурнеш в дълбокото – с други думи, в мултиплеъра. Тук, разбира се, не си ограничен само до хорските войски, а ще имаш възможност да играеш с всяка една от трите раси. Перфектният баланс, интересните единици и множеството подходи към всяка ситуация са нещата, благодарение на които хората все още играят оригиналния StarCraft.


За съжаление този перфектен баланс беше постигнат след десетки патчове през годините и би било нагло да очакваме, че
Wings of Liberty ще ни предложи подобно съвършенство още с пусковата си дата. На този етап все още има подходи, които работят почти безотказно в мрежова игра и донякъде убиват възможностите за импровизация, както и единици, които са прекалено мощни или пък излишни в цялата формула. Нямаме никакви съмнения, че StarCraft 2 ще достигне очакваното съвършенство в баланса, защото Blizzard са абсолютни перфекционисти и никога не спират да работят по игрите си. Въпросният съвършен баланс обаче можеш да очакваш минимум година, след като прочетеш този текст.

 

 

На този етап можем да определим StarCraft 2: Wings of Liberty като (почти)шедьовър, а няколко патча по-късно ще махнем без угризения скобите. Това е апотеозът на стратегическите игри към днешна дата, така че, освен ако не си алергичен към жанра, задължително я прибави в колекцията си. Всъщност дори и да си, бихме те посъветвали да я пробваш. Ще се учудиш до какви висини са извели Blizzard познатите ни още от времената на Dune 2 механики.


 

Плюсове:

-Без никакво съмнение – най-добрата стратегия в реално време към днешна дата.

-Страхотно съчетание от впечатляваща визия и ниски системни изисквания.

-Пристрастяващ геймплей, независимо дали ще играеш соловата кампания или ще се сборичкаш с някого в мултиплеър.

-Добре разказана история, подкрепена със смазващи междинни анимации.

 

Минуси:

-Ще трябва да почакаме още известно време, за да получим перфектния баланс.

Сподели.