Срив на продажбите на коли в Европа

Pinterest LinkedIn +

Септември записа остър срив на продажбите на нови автомобили в Европа. Това показват данните на анализатори от британската компания "JATO". Като причина се посочва навлизането на новите, по-строги тестове за вредни емисии, които първоначално не бяха минати успешно от доста модели.

Това довежда до спад от 23,4% на продажбите на нови коли спрямо септември миналата година. Само 57% от моделите на пазара реално са минали тестовете. Другите са спрени от продажби, докато не го направят.

Най-големи проблеми има "Volkswagen". Компанията спря продажбите на Golf за известно време, както и на други модели. Това доведе до 53% спад на продажбите на VW и 60% на "Audi".

От друга страна, "PSA Group" с "Peugeot", "Citroen" и DS става лидер по продажби в Европа въпреки спада. Opel Corsa е най-продаваният модел с 5% ръст, макар "Opel" общо да записва 12% спад. На второ място по продажби е Ford Fiesta с 20% ръст на регистрациите на нови коли от този модел.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.