"Списъкът на Шиндлер" спечели конкурса за римейк на филм в 60 секунди на Jameson Irish Whiskey

Pinterest LinkedIn +

Петя Иванова ще представи България на церемонията по връчването на наградите на списание Empire в Лондон през март 2016 г.

Римейк на легендарния филм Schindler's List (Списъкът на Шиндлер) грабна голямата награда в тазгодишното издание на конкурса за римейк на филм в 60 секунди на Jameson Irish Whiskey.

Да създаде нова версия на култовата лента на големия Стивън Спилбърг избира Петя Иванова – режисьор на продукцията. Тя е графичен дизайнер, но страстта й към историята, документалното кино и представянето на истински герои и техните съдби е голямото й предизвикателство. Занимава се с режисура едва от няколко месеца, но умението да събере своята история в една минута е свидетелство за скрит талант, който очаква своята реализация.

Българското жури в конкурса трябваше да избере най-добрия римейк от страната ни – филма, който ще ни представи на финала в Лондон. С нелеката задача да избере българския финалист за пореден път се зае традиционното жури в конкурса в състав: Васил Василев-Зуека, Стефан А. Щерев, Драгомир Симеонов и Стоян Георгиев. Изборът беше оповестен на специална церемония в столичния "Клуб 365", проведена на 22 февруари 2016 г.

"Петя е успяла да събере цялата история и внушение на филма в една минута по един неповторим начин. Всички акценти са на точното място и посланието достига до нас по един убедителен начин" – сподели Васил Василев-Зуека.

Един от основните критерии за избор на победител е именно умението да се предаде цялостното усещане и атмосфера на един филм в рамките на 60 секунди.

"Търсим майстори на късия кино разказ. Техническите умения се научават, но способността да разкажем всичко в съвсем кратко време е ключов талант и Петя успя да го демонстрира със своята версия на този емблематичен, любим на поколения филм" – добави Драго Симеонов.

Българският победител ще полети към Лондон в края на месец март, където ще се бори на световния финал на Jameson Empire Done in 60 Seconds с финалисти от цял свят в рамките на бляскавата церемония по връчването на кино наградите на списание Empire.

Претъпканата със звезди церемония на Jameson Empire Awards 2015 е един от най-дългоочакваните кино форуми в Англия, събиращ каймака на филмовата индустрия.

Наградите Empire на едноименното култово списание се връчват на базата на вот на публиката и често са определяни като едни от най-независимите в индустрията. Сред знаменитостите и тази година се открояват някои от най-големите имена в киното, а безспорно най-очаквана е появата на екипа на Star Wars: The Force Awakens (Междузвездни войни: Силата се пробужда). Последният епизод от култовата поредица е с цели 9 номинации в предстоящото издание на церемонията на най-популярното кино списание на планетата.

Научете повече за номинираните ТУК

Българското жури ще има сериозно участие и в избора на големия финалист в Лондон през март 2016 . Тази година всяка страна, участваща в конкурса, ще има свой представител в международното жури, което ще избере името на победителя в Jameson Empire Done in 60 Seconds 2016. 

За допълнителна информация посетете: jamesonempirediss.com


Сподели.