Spirit оf Burgas 2011: Onyx, Suicidal Tendencies, Gotan Project

Pinterest LinkedIn +

Определено морето със своята притегателна сила и лекият прохладен бриз в петъчната нощ на 12 август спомогнаха първата вечер на Spirit of Burgas 2011 да се превърне в своеобразен музикален маратон за фестивалните фенове, както и за прохождащите любители на подобни изживявания. Вълната на настроението се усещаше далеч преди огражденията на Морската градина и още от рано сутринта "духът" на Spirit of Burgas се носеше из Бургас, който целият тръпнещо очакваше старта на четвъртото поред издание на вече превръщащия се в традиция летен фестивал.

Хиляди млади хора се бяха струпали още в следобедните часове на 12 август, като наистина в първата вечер на Spirit of Burgas 2011 имаше за всекиго по нещо. Шестте сцени бяха с разностилови музикални акценти – от хаус до ска, пънк, джаз и, разбира се, Основната сцена, на която се качиха хип-хоп ветераните от Onyx, калифорнийците от хардкор кросоувър траш-метъл бандата Suicidal Tendencies и създателите на съвременното танго - френското трио Gotan Project.

Първи на Основната сцена се качиха музикантите от асеновградската група Smallman, която излезе в състав - Цветан Наджийски (вокал и гайда), Иван Тодоров (китара), Стефан Пенев (бас) и Андон Тръпков (барабани).

Около 21:00 часа на Централния плаж в Бургас падна истинска рап "бомба" - Sticky Fingaz и Fredro Starr от Onyx започнаха да редят римите си, както може би само те могат да го правят и със страшен замах успяха да нажежат до максимум няколкохилядната публика. Прозвучаха парчета от последния албум на Onyx, както и някои от най-големите им хитове - малко "90's shit", както го определиха от сцената самите рапъри.

Огромната енергия, която се лееше от микрофоните на двамата хип-хоп ветерани без проблем се предаде на тълпата. Sticky Fingaz пък не пропусна да направи любимия си "номер" по време на концерт, а именно да се покатери на озвучителните колони, като това очевидно проработи и този път, на Spirit of Burgas 2011.

Suicidal Tendencies, друго култово име от 90-те години, но в хардкор жанра, успяха да върнат обратно пред Основната сцена иначе поразредилата се публика още с началните акорди на You Can't Bring Me Down. С шоуто си Майк Мюир и компания доказаха, че определено обичат да свирят за българските си фенове, отбелязвайки, че никога няма да забравят гостуванията си у нас през 2000 г. и 2007 г.

Гласът на Майк Мюир се чуваше надалеч и се носеше по целия Централен плаж, за да се смеси някъде и с другите музикални изяви на останалите ситуирани по протежението на пясъка сцени.

Доста трудно смилаемо, но факт - след здрав етно-рок, хип-хоп и хардкор, програмата на Основната сцена в първия ден на Spirit of Burgas 2011 продължи с танго. Gotan Project, разбира се, успяха да се погрижат за бързото "превключване" и с лекота разтанцуваха публиката със своя неповторим микс от автентично танго звучене, електронна музика и джаз елементи.

Финалът на сета им бе повече от изненадващ - Gotan Project завършиха второто си гостуване у нас (след Park Live Fest през 2010 година) с версия на "Притури се планината" на Стефка Съботинова.


Следващият гост на Основната сцена беше Benga - един от най-влиятелните продуценти в дъбстепа, като сетът му сложи подобаващ финал на първата нощ на Spirit of Burgas 2011.

През цялата вечер на останалите сцени феновете видяха и чуха още Simb, Sheky And The Bloodrain, C4 и Mark Foggo’s Skaters на Jack Daniels Rock Stage, Bee in the Bonet, Bright Sight, Млък!, 7edem, Обратен Ефек, Maze и Zionlionz Reggae Experience на "На Тъмно" сцената, Kottarashky Live Band на Blues & Jazz Stage, Kliment feat. Nambient на Max Bass Stage и много други.


Сподели.