Spirit of Burgas 2010 ден 2: Остава, Wickeda, Unkle, DJ Shadow

Pinterest LinkedIn +

Виж какво се случи във втория ден на Spirit of Burgas 2010 с Остава, Wickeda, Unkle, DJ Shadow, Svetlio and the Legends, Оратница...

Въпреки жегата и разочарованието от липсата на един от хедлайнерите на основната сцена на Spirit of Burgas 2010, вторият ден на фестивала започна силно и от рано.

Още преди концерта на Остава в 19:30 пред сцената вече имаше стабилно количество фенове, които в следващия час с нарастващ ентусиазъм подкрепяха бандата.

Чухме обичайния им сет - микс от хитове като "Мини тяло", "Лондон, Париж, Берлин", едноименното парче от последния им албум Rock'N'Roll Song Designers?, синглите Baby, Sex In The Morning, Mexico, както и чисто нова песен. Звукът й беше изненадващ, имайки предвид очакванията на феновете Остава да се върнат към меланхоличния лек брит.

Бандата обаче, твърдо продължава напред с все по-твърдо китарно звучене и текст на английски, а тепърва предстои да разберем докъде ще ги отведе пътешествието. Концертът на Остава завърши с хитовете "Шоколад" и "Ще дойдеш ли с мен", след които изпратихме групата с подобаващи аплодисменти.

Въпреки че още преди 2 дни организаторите обявиха, че Wickeda ще заместят Everlast на Main Stage, появата им беше изненада за по-голямата част от публиката. И както се оказа кратко след това - повече от приятна.

Бандата отдавна е заслужила своето място на голямата сцена след двата легендарни концерта в предишните издания на фестивала. В последно време пък, с натоварена програма от участия и турнета у нас и в чужбина, Wickeda са в най-добрата си форма от години.

Лайфът им беше обичайната за тях смесица от бясна енергия, потно пого, хумор и музикална манджа от ска, реге, рок, пънк със свързващи парчетата забавни импровизации. С бурни аплодисменти и викове, феновете недвусмислено показаха, че никой от тях не е останал недоволен, въпреки липсата на един от основните хедлайнери тази година.

След края на лайфа на Wickeda не си и помислихме да рискуваме с някоя от близките сцени и заехме местата си сред нарастващата тълпа, нетърпеливо очакваща първия международен хедлайнер за вечерта -  Unkle.

От повратния в последното десетлиетие War Stories (2007) насам, групата е в непрекъснат възход, постоянно издава нов материал, а албумите им са дълбоки, кинематографични, чувствени и концептуални бижута в свят на кухи продуцентски протежета и отлив от идеята за цялостни албуми.

Музиката им винаги е била в близка връзка с визията, зад която стои основният човек в бандата - James Lavelle, и концертът им снощи не правеше изключение. На огромен екран бяха прожектирани части от техни клипове, както и специално направените за сегашното им турне визуализации.

Лайфът им взриви публиката още в самото начало с Burn My Shadow Away и виковете не спряха до самия край, към който авторката на тази статия вече беше в несвяст от щастие.

Чухме парчета от почти всичките им албуми - от култовия първи Psyence Fiction (Lonely Soul), през цялата почти двайсетгодишна дискография, Heaven от More Stories (допълнена от невероятния си клип), до песните от последния албум Where Did The Night Fall.

Въпреки че той е окачествяван от самата банда като най-женственият и лек в историята им, сегашният състав на групата се състои само от мъже, а позитивният им заряд, за сметка на част от тъмната меланхолия, е инжектиран от вокалите на основния нов член на състава - Pablo Clements.

Публиката изпрати групата повече от еуфорично, но шанс за бис нямаше и на сцената веднага започна подготовката за сета на DJ Shadow.

Използвахме момента да се съвземем емоционално и пообиколихме съседните сцени. Избрахме части от концертите на завърналите се Джанго Зе (в чудесна форма), Svetlyo & The Legends (с хитове от ранните години на Хиподил, до "Боли ме гъза" и други нови песни от предстоящия албум) и Оратница (етно проектът от улични музиканти, които напоследък имат лавинообразно нарастваща фенска маса и все по-весели концерти - смесица от български фолклор с дъб, дъбстеп и дръм енд бейс елементи).

Вечерта приключи за нас на основната сцена, където излетяхме в космоса със сета на DJ Shadow, който пускаше от специалната си сфера. Легендата в експерименталния хип-хоп направи по-скоро лек сет с много хип-хоп, брейкбийт и дръм енд бейс елементи, които редуваше с медитативни моменти с нежни вокали и култови миксове като Six Days с Mos Def. 

Екстатичната публика си заслужи бис и изпрати диджея подобаващо, след което и втората вечер на Spirit of Burgas 2010 завърши.


Сподели.