Спенс: Не ми се влиза в центрофугата - няма смисъл

Pinterest LinkedIn +

Бърз в изказа, точен в критиката и смел в оценките, Спенс е сред българските хип-хопъри, които не се отказаха от справедливия протест. Макар че в него пари няма. Не се увлече и по новата вълна на еднодневни хитове с добра мелодия и плачевна лирика. Остана си олд скуул (разбирай, че без угризения наказва с остроумен речитатив всеки, загрозил с лигавщините си неподправеното лице на хип-хопа).

Намирам го зад микрофона в собствения му столичен клуб "180" в компанията на няколко млади момчета, дошли да се научат на фрийстайл рап.

Батълът е в разгара си – размяна на лични реплики, бърз ритъм, запомнящ се бийт и микрофон, който не пращи. В паузата между две хип-хоп битки успявам да му задам няколко въпроса – за мястото на срещата ни, за бъдещето на олд скуула и за маратона за български хип-хоп Back to da Unity – събитие, което предстои на 25 април 2014 г. в Mixtape 5 в София и което Спенс ще уважи с активно присъствие и авторски хип-хоп.

.: Тук хип-хопът зазвуча в ушите ни още от вратата. Да не би да попадаме в твоята хип-хоп занималня?

Спенс: Ами да. Не знам дали видя, че момчетата тъкмо започваха да играят на четворки – две на две, много кратки батълчета, две двойки рими казвам аз, две двойки рими казваш ти. Т’ва е играта, образно казано.

.: Звучи строго математически…

Спенс: Абсолютно. На мен като математик много лесно ми върви рапът.

.: Вярно, че имаш математическо образование…

Спенс: Абе всъщност съм от математиците, които се оставят да ги лъжат в магазина.

.: Откога съществува хип-хоп занималнята?

Спенс: От година. Роди се покрай тези батъли, на които участват хора, дето не знаят как да държат микрофона. Затова направихме тази рап занималня – който не знае как да държи микрофона, да дойде тук. Ние няма да го научим как да рапира, но ще го научим как да звучи. Да си разбира какво пее и другите да го разбират.

Защото, ако не се чуваш и не можеш да се разбереш, к’во очакваш? МС-то трябва да контролира ситуацията – ако бийтът е по-тих, той ще го надвика, ако бийтът е силен, той няма да вика над него, а ще си дръпне микрофона, ще се сниши малко. По време на батъли е трудно да следиш ритъма, защото си зает с това да мислиш какви рими да наредиш и бързаш да влезеш във времето.

Абе, всъщност всички тук сме джаз-рапъри, защото, също като джаз музикантите, и ние влизаме в някакви времеви рамки.

.: Намираш прилики между джаза и рапа?

Спенс: Да. Подобно на джаза, ъндърграунд рапът остава неразбран или разбран от малцина. Джазът не е масова музика, ъндърграунд хип-хопът – също.

.: Очаквах в твоята хип-хоп занималня да има хлапета…

Спенс: Не, не. Тук присъстващите са 18+. Ние сме я нарекли занималня, защото се "занимаваме". Тя е за големи – не е удачно в бар да се прави занимание с малки деца. Аз всъщност никога не съм бил насочен към малките деца, както се опитаха да ми втълпят покрай новата вълна. Винаги съм бил категорично 18+.

.: И все пак имаш наблюдения над детската аудитория. Дори неведнъж си заявявал, че нашите децата слушат хип-хоп, не чалга.

Спенс: Така е. Чалгата е много лигава, много мазна. Светът става все по-злобен, по-суров и рапът е по-близко до тази действителност, до ежедневието ни.

.: В хип-хопа си вече близо 16 години… или бъркам?

Спенс: Официално съм от 2000-2001 г. Тогава са ми първите клипове, първият албум. Но има едни 5 години преди това, в които съм се лутал, мъчил съм се сам да си продуцирам някакви парчета. Така че горе-долу съм около 20 години в бранша. Не знам само кога ще направя един юбилеен концерт в зала 1 на НДК.

.: Имаш ли такава амбиция – бенефис в зала 1 на НДК?

Спенс: Виж ся, пял съм в тази зала на хиляди чужди концерти и мисля, че мога да си позволя да направя и един собствен.

.: НДК не е ли твърде скучен избор за теб?

Спенс: Защо, това все пак е Националният дворец на културата. Къде предлагаш да направя бенефис? В зала "Армеец" ли? Бих го направил в Мавзолея, но го бутнаха.

.: Вярно ли е, че първата ти любов е твърдата музика?

Спенс: Забрави какво пише в Wikipedia, не е тръгнало от мен. Истината е, че съм слушал всичко, дори "Бона сера". Едно време баща ми ми беше направил един синтезатор и още като ученик се мъчех да хвана мелодийката на "Бона сера" на него. Просто в един момент се спрях на хип-хопа.

За мен e много по-логично да минеш през много стилове и да се спреш на един, отколкото да обясняваш, че си се родил с микрофон в ръка и цял живот си бил хип-хопър. Ако си ял само картофи, без дори да си опитвал домати, как може да си сигурен, че картофите са най-якото нещо на света?!

.: Когато хип-хопът се ражда в крайните квартали на Ню Йорк през 70-те е чист и истински…

Спенс: Така е. След това влизат парите и го развалят. Почват да се правят компромиси за повече кинти.

.: Какво мислиш за компромиса с цел парична печалба?

Спенс: Както виждаш, правя много малко компромиси и ще продължава да е така.

.: Хейтър ли си?

Спенс: Кой не е. Рапът е за протест. Да си рапър значи да критикуваш. Рапът така се е родил. И аз лично възнамерявам за това да го използвам. Колкото повече в рапа се пее за любов, толкова повече той отива в чалгата.

.: В тази връзка какво мислиш за родните ни хип-хоп награди, там се появяват и поп-фолк знаменитости?

Спенс: Първата година много сериозно се скарах с организаторите. После си дадох сметка, че за да променим нещата, трябва да спрем да се джафкаме. Затова втората година им гласувах доверие, те пък от благодарност ме изненадаха с награда за цялостно творчество.

Приех я като бъзик – все пак тепърва смятам да правя някакви нови неща в хип-хопа, да съм фактор в рап музиката. Организаторите вероятно ще се научат в движение. Както се казва, гласувал съм им кредит на доверие.

.: И все пак смяташ ли, че чалгата навлезе в хип-хопа?

Спенс: Това е неминуемо. Но в крайна сметка по-добре да се слуша чалга хип-хоп, отколкото само чалга.

.: И къде е точката на пресичане между тези две съвсем различни култури?

Спенс: Ами, казах ти. Почва да се пее за любов, да се проповядват същите ценности, които проповядва чалгата, и нещата се припокриват. Текстовете са едни и същи: "ти ми изневери, направи се на г*з…"

.: Хванал си Криско на мушката?

Спенс: Не съм. Даже в едно телевизионно интервю казах, че парчето "Кисело Диско" го измислих още лятото, но не исках да си развалям морето. Спокойно се прибрах наесен и тогава направих записа.

.: Но нищо не си му спестил.

Спенс: И нищо няма да му спестя, защото съм дал много и много ще му взема (смее се). В цялата работа няма нищо лично. Всичко е бизнес. Когато един човек е неблагодарен, аз му свалям гащите и това е strictly business. И ви питам, малки и подрастващи, този н*сран памперс ли искате да ви е модел за подражание?

Ако искате всеки ден да сте пастет или дроб сърма или саздърма, да сте най-размазаните в компанията, моля, аз ще ви разкрия този "модел на поведение" в детайли. Казвам си личното мнение. А к’во мисли Криско - въобще не ме интересува.

.: Ясно е кой те дразни, а кой от новите родни хип-хопъри те радва?

Спенс: Dim4ou и F.O. нашумяха. F.O. е много добро МС. Познавам го много преди да стане F.O.  – знам го като Мишо от Бургас. Той е яка скороговорка, чувам, че е надобрял още повече. По морето също имат рап школичка и се събират.

.: Не се ли умори от този хип-хоп?

Спенс: Кажи ми к’во ще правя, ако не правя хип-хоп. Аз не искам да спирам, но дори и да исках, какво щях да правя. Тук ме караш да си запаля един джойнт и да се замисля над живота. Защо трябва толкова сериозно да гледам на нещата? Аз знам, че всеки ден ще ми е хип-хоп. Това ми е посоката…

.: Мислиш ли, че преди десетилетие се правеше по-добър old school рап у нас?

Спенс: Факт е, че днешните хитове много слабо копират стила на групи като Ъпсурт – използват разни еднодневни лафове или нашумели за кратко време изпълнители. Но след година тези парчета спират да се въртят, никой не ги споменава. Отшумяват, защото нямат послание, не се запомнят. Мелодията е хубава, но само тя не върши работа.

Затова правим тази занималня. Искаме да се появят малки МС-та с послание, а докато сме с микрофона в ръка и си играем с ритъма, можем да си кажем всичко.

.: Ти също преди време се опита да бъдеш комерсиален, но като че ли се отказа от тази игра?

Спенс: Ако си направя бърз анализ, трябва да кажа, че за тези 16 години в хип-хопа не съм бил кой знае колко активен. Именно защото видях колко е пошла цялата работа, когато се опиташ да станеш комерсиален. Тогава си ударих една вътрешна спирачка. Сега гледам да поддържам някаква инерция, но просто не ми се влиза в центрофугата. Няма смисъл.

.: Ти си сред артистите, които с готовност са се отзовали да участват в ъндърграунд хип-хоп маратона Back to da Unity, който предстои на 25 април в столичния клуб Mixtapе 5.

Спенс: На Back to da Unity идват хиляди фенове, забавата е голяма, виждаш много рапъри, МС-та. Никак не е лошо от време на време да се виждаме, да си говорим, защото иначе се забравяме.

.: Това ли е идеята – да си направите едно официално събиране и да поканите фенове?

Спенс: Ами да. Не е, за да правим пари. Просто събираме на едно място групите, които заслужават да участват и умеят да водят диалог. Така или иначе цялостно обединение на рапърите няма как да се случи – това е все едно да искаш да обединиш всички политически партии. Няма как да стане, интригите са дълбоко вкоренени (смее се). Но така пък си имаме история…

.: Какво очакваш да се случи на 25 април?

Спенс: Надявам се да няма хора, които да останат отвън, както се случи миналата година. Тази година ще има две зали, ще е въртележка – не съм в организацията, не мога да говоря в подробности, аз съм само подизпълнител.

.: Ще приемеш ли да участваш и на петото издание на Back to da Unity догодина?

Спенс: Много ясно. Аз съм си абониран поне до 2018 г.

Сподели.