Спенс: Чудя се дали тези, дето произвеждат наркотици, плащат на изпълнителите или директно на медиите

Pinterest LinkedIn +

Емблематичният български рапър Станислав Найденов, известен като Спенс, заяви позицията си спрямо комерсиалната хип-хоп музика у нас и отделни свои колеги при гостуването си в публицистичното предаване "120 минути" на bTV. В разговора с водещия Светослав Иванов 38-годишният изпълнител разкритикува лириката на своя колега Криско и изрази мнението, че Мишо Шамара в момента е по-скоро тема за политиците, отколкото представител на рап сцената.

"Чувал съм, че по партита го предупреждават да не му започва шоуто със "Здравейте, скъпи избиратели" – поне на участия да не е настроен политически и затова не искам да го коментирам него – той вече даже не е и в рап средите. За мен той е погледнал към един по-голям пазар от хип-хопа. Той е на политическата сцена – него трябва да го коментират политиците.

Аз самият съм се изкушавал от политиката, но, първо, не мисля, че съм узрял, и второ, политиката не ме влече. За мен политиката е к-звездичка-звездичка-звездичка-а. И винаги ще те употреби и ще те изхвърли като една салфетка втора употреба. Не искам да се занимавам с политика. Достатъчно ми е да правя това, което ми се прави, тоест музика, и когато вървя по улицата, да срещам уважението на хората в очите им", заяви Спенс, като припомни факта, че през 2011 г. записа заедно с Нора Караиванова песента "От теб зависи".

"Да, и аз съм участвал в политически кампании, но дори този текст на това парче е базиран на част от "Писна ми", перифразирана е една част на "Със своя глас ще гласувам и аз". Дори и там аз не съм си позволил да призовавам да се гласува за определена политическа сила.

Може би просто съм искал да подкрепя идеята за гласуването – това всеки да прояви интерес към изборите, защото тази апатия у хората заради схващането, че каквото и да направят, за когото и да гласуват, се случва това, което явно е планувано. Ако всички отидат да гласуват и може реално да се види какво е съотношението, тогава може би ще стане най-добре за всички. Тогава ще бъде удовлетворена претенцията на масата. За нещо, което не ми идва отвътре обаче, не бих пял. Примерно т. нар поръчкови парчета.

В момента рапът е поредната комерсиална схема, от която се изкарват пари. Даже пропагандата, която се прави в определени парчета, и те се лансират от медиите, от радио, телевизия, много ме дразни и аз може би много скоро ще кажа нещо официално по тоя въпрос. Като казвам официално, имам предвид под формата на песен, не че ще изляза с изявление, пресконференция или нещо такова.

Песента е един много добър начин да кажеш какво мислиш – аз затова съм започнал да правя рап, защото по този начин човек може да изрази своя протест. Въобще не ме интересува дали ще се завърти от медиите – всичко ще могат да я чуят в интернет, а интернет вече е достатъчно силен и влиятелен, за да стигне посланието ти до всеки, който се интересува.

Съжалявам, че тук ще цитирам текста на едно парче от съвременните хитове… Аз може да съм всякакъв, но никога не съм пропагандирал "да има хапчета за мен и мойте братчета". Това нещо като го чуя в национален ефир… не знам, чудя се просто кой на кого плаща. Тия, дето произвеждат наркотици, плащат на изпълнителите или плащат директно на медиите. Не знам наистина схемата каква е, но явно пропагандата е налице. То може да е модерно като тема на разговор, но можеш да го кажеш и по друг начин", завършва Спенс.

Въпросният откъс е от един от най-големите хитове на лято 2013 – "Министърът на веселието" на Криско, Лора Караджова и Бобо, чието видео е гледано над 4 милиона пъти само в YouTube. Тази строфа се изпълнява от Лора Караджова, но автор на текста на цялото парче е Криско.


Сподели.