19 Март 2018, 05:15

Spelunky

Google+ Pinterest LinkedIn +

Жанр: Приключенска игра Година: 2013 Разработва: Derek Yu Издава: Mossmouth РС | Xbox 360

Не оставяйте невинната носталгична олд скуул двуизмерна визия на Spelunky да ви заблуди. Зад нея създателят й Дерек Ю е скрил една изключително предизвикателна игра, която много често ще ви навява спомени за невъзможно трудната на моменти Dark Souls.

Макар на пръв поглед Spelunky да изглежда (и да се играе) като класически 2D платформър (двуизмерно екшън приключение), под нейната шарена дреха с леко несериозно излъчване ще откриете невероятно забавление. Всъщност това, което Spelunky предлага днес, е резултат от многогодишния труд на нейния създател, който пуска първата "сурова" версия на играта още през 2008 г.

Оттогава досега тя изминава дълъг път, за да достигне до обновената, разширена и подобрена версия, която се появи в началото на август 2013 г. в Steam.

Тя включва няколко тематични свята с по четири огромни подземия (пещери), достъпни за изследване, като всяко от тях се генерира на случаен принцип при стартирането на нова игра. Това означава практически неизчерпаем брой опции за преиграване, така че ако наистина се влюбите в Spelunky (което не е особено трудно), тя може да ви осигури много, много часове на забавление и вълнуващо изследване на огромния си свят, криещ купища опасности, но и тайнствени примамливи съкровища.

Интересен детайл тук е, че нивата са разделени на ясно различими "области", които освен че са тематично оформени, включват характерни предизвикателства и противници – от пещерни прилепи и змии, през духове, Йети и човекоядни растения.

За щастие, авторът се е погрижил героят ви да разполага с доста солиден арсенал от оръжия за справяне с тях – пистолети, бомби, спелеоложка екипировка и различни артефакти.

Разнообразието, което предлага тази наглед скромна игричка, е просто смайващо. Още повече в подобрената си последна версия, която включва дори и мултиплейър режим за до четирима участници с 9 достъпни за игра герои.

Накратко: Spelunky е инди забавлението на сезона, което просто не бива да пропускате. Особено като се има предвид цената, на която се предлага в Steam - 12,59 евро.


Сподели.