БГ лекари спасиха бебе с изключително рядко заболяване чрез свръхсложна операция

Pinterest LinkedIn +

За първи път в България се извършва подобна свръхсложна операция. Бебето е на 1 годинка. То е диагностицирано с изключително рядко заболяване.

Операцията е извършена във ВМА.

Специалистите, които избавиха бебето от гибел, са от ВМА и от "Пирогов". Ръководител е проф. Никола Владов. Той е хирургът, който у нас извършва трансплантации на черен дроб.

Момиченцето имало рак на черния дроб – хепатобластом. Изключително рядко заболяване от такъв тип.

Преди да бъде подложена на тази животоспасяваща операция, малката душичка е преминала през химиотерапия. По този начин размерът на тумора е бил намален.

Самата интервенция продължила 3 часа. Задачата на екипа специалисти била да отстрани тумора от черния дроб на детенцето.

Проф. Владов каза, че операцията е успешна. Бебето се възстановява.

До момента българските пациенти с подобни тумори са можели да бъдат оперирани единствено и само в чужбина.

След тази успешна интервенция подобни пациенти ще могат да бъдат лекувани изцяло у нас.

Неврохирурзи спасиха живота на 4-годишно дете на 15 февруари. Те приложиха напълно нов метод на операция, наречен трансвенозна емболия.

Проф. Шарбел Монайе и доц. Станимир Сираков дадоха втори шанс на малкото момиченце и на 18-годишен тийнейджър.

Преди 3 месеца момиченцето било живо и здраво. В следващия момент дясната ръка и десния крак се парализирали. Оказало се, че детето е получило кръвоизлив в мозъка, уведомиха от news.bnt.bg.

Направени са изследвания в клиника "Свети Иван Рилски" в София. Апаратурата показва, че кръвоизливът се появил вследствие на артериовенозна мозъчна малформация. Засегнатият участък се намира на труднодостъпно място в мозъка.

Традиционната неврохирургия не може да бъде полезна за излекуване на малката пациентка. Затова се наложило прилагане на трансвенозна емболия. При тази интервенция лекарите не отварят отварят черепа и не третират директно мозъка.

Те използват кръвоносните съдове. Със специални фини инструменти стигат до увредените кръвоносни съдове. Използват тъканно лепило, с което залепват появилата се рана на кръвоносния съд, през която изтича кръвта.

След това потокът кръв отново се нормализира и тече само през кръвоносните съдове.

Източник: ТопАктуално

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.