SoulCalibur V

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън Година: 2012 Разработва: Project Soul Издава: Namco Bandai Games Платформа: Xbox 360 | PlayStation 3

Soulcalibur номер 5 – как ви звучи? Като поредната Soulcalibur игра нали? Тръгнете по този път на разсъждения и ще сбъркате. Поредното издание на една от най-популярните fighting („биткаджийски”) поредици е една доста различна игра, която крие куп изненади както за обръгналите Soulcalibur ветерани, така и за новаците в жанра.

Основното, което са „пипнали” Namco Bandai е бойната система. Учудващо смел ход за гейм серия (и гейм жанр в частност), почиващ на утвърдената формула „Ако не е счупен – не го поправяй”. Противниците на Soulcalibur незабавно ще открият много прилики с един от основните конкуренти на поредицата – Street Fighter.
Разбира се който иска да търси кусури винаги ще намери – това е азбучна истина, но лично според нас в обвиненията за „копиране” (и дори кражба) няма много резон. Истината е, че през последните години този традиционно труден за усвояване жанр, изискващ от играчите много време и посветени часове в битки, за да станат наистина добри и да добият майсторство се оказа изправен пред бича за всеки един съвременен, гейм проект – ограничените продажби.

Днес игрите „гълтат” толкова много пари под формата на бюджети за разработка, че ако искат да оцелеят дори на утвърдени франчайзи като Street Fighter и Soulcalibur им се налага да правят компромиси. За да станат по- масови и да генерират достатъчно приходи, те трябва да станат по достъпни – дори за хора които не са пипвали fighting игра през живота си.

Първи подобен компромис направиха Capcom и освен, че предложиха специален „мейнстрийм” режим за Street Fighter IV, дори изкараха версия на играта за РС – нещо, което феновете на този вид заглавия (чиято запазена територия са конзолите) не бяха виждали отдавна.
Е, Namco не са стигнали чак до там, но определено са направили новия Soulcalibur по-достъпен в няколко направления. Така например във вида си в който ще ги заварите в част V, така наречените Critical Edge атаки вече са несравнимо по-лесни за изпълнение. Всъщност тези унищожителни движения са толкова достъпни, колкото и всяко друго комбо и това ги прави лесни за употреба и сравнително чести по време на сраженията.
Това разбира се е нож с две остриета и отново изисква невероятно чувство за точният момент (т.е. старание и време посветено на разучаването им), понеже една такава провалена атака, не поднесена по-правилният начин отваря гарда на героя ви за унищожителна контраатака на противника, която може да ви струва целият мач.
Иначе казано – промени има, но те не нарушават внимателно граденият в продължение на повече от едно десетилетие баланс на серията.

По подобен начин стоят нещата и в защита. Предвидена е опция за лесно избягване на насрещни атаки, но тя също изисква много внимателно прецизиране и бързи рефлекси. В противен случай ще го отнесете преди да успеете да кажете „Я, нов герой и то не кой да е, а Ецио Аудиторе от Assassin’s Creed”.

Ето на! Докато се правихме на оригинални издадохме една от най-любопитните изненади в новият Soulcalibur – гостуващ герой в част 5 е не кой да е, а виртуозният убиец от култовата серия на UbiSoft.
Освен него играта включва още седем нови персонажа – всеки със свой собствен, уникален боен стил.

Интересен е и соловият (Story Mode) режим, който върши чудесна работа за запознаване с всички налични герои и техните бойни умения. Само не търсете бог знае какво Story в Story режима, тъй като чисто сюжетно той е доста плосък.
За сметка на това докато го играете ще можете да отключвате много и различни опции за промяна и подобрение на персонажите, които ще са ви от полза най-вече за другия интересен режим на игра – добре познатият ни Character Creation Mode. В него ще можете да създадете собствен герой по ваш вкус, с уникално въоръжение и боен стил.
Промени ще забележите и по външния вид на играта – не толкова от гледна точка на визията (която е горе долу на същото ниво както и предната част), а по-скоро като арт стил на арените и персонажите.

Накратко – Soulcalibur V е всичко друго, но не и поредната Soulcalibur игра и смятаме, че новостите в нея ще допаднат както на добре запознатите със серията геймъри, така и на новаците в Soulcalibur веселената.

Сподели.