Sony RX100 II – сегментът на компактните камери с несменяем обектив има нов лидер

Pinterest LinkedIn +

Рядко досега изборът, който пазарът предлага на фото ентусиастите, е бил толкова впечатляващ. Напоследък не минава и ден без някоя от водещите компании в този бранш да обяви нов модел, кой от кой по-сериозно натоварени с интересни и уникални функции, събрани във все по-компактни тела.

Новият RX100 II на Sony е истински триумф в това отношение. Наследяващ миналогодишния мини шампион RX100, този модел има амбицията да се превърне в лидер на сегмента за компактни (point and shoot) камери с несменяем обектив и, честно казано, притежава всички необходими качества, за да успее.

Една от най-уникалните черти на RX100 II е новият сензор, на който той разчита – с размери 13.3 х 8.8 мм (1 инч). Което означава, че апаратът е екипиран с една от най-големите матрици сред моделите в този клас. Всъщност единствената компактна камера, предлагаща по-голям сензор, е страхотният G1 X на Canon, но при него това е за сметка на значително по-големите размери на тялото на апарата.

Сензорът на RX100 II е около 2,7 пъти по-голям от този на всички останали point and shoot камери на пазара в момента и около 2 пъти по-голям от матриците, използвани в модели като Fujifilm X20 и XF-1. Въпреки това от Sony са запазили компактното тяло на модела и в резултат то е с размери 102 x 58 x 38 мм и тегло под 300 грама.

Освен това сензорът на RX100 II е със задна подсветка – всъщност това е най-голямата матрица от този тип, която се предлага в момента, и благодарение на това този модел може да се похвали с 40-процентно подобрение в светлочувствителността, по-бърз автофокус при условия с ниска осветеност и по-чисти от цифров шум изображения дори при по-високи стойности на ISO.

Обективът на RX100 II, макар и фиксиран, е с отлични характеристики – покриващ диапазон от 28 до 100 мм (35 мм еквивалент) с бленда, варираща от f/1.8 до 4.9 и лещи на Carl Zeiss.

Освен това камерата разполага с вграден wi-fi модул за безжично прехвърляне и споделяне на снимките, който освен това може да се настрои светкавично с помощта на NFC профил (в случай че имате под ръка мобилно устройство, поддържащо тази технология).

Sony са обогатили и опциите за видеозаснемане – RX100 II предлага поддръжка на 1080р резолюции със скорост от 24, 30 и 60 кадъра в секунда.

Единствената лоша новина тук е цената. Редицата подобрения на RX100 II са довели до по-високата му себестойност – той ще струва с почти 100 долара повече от предшественика си и ще се предлага на цена 750 щатски долара.


Сподели.