Соня Тодорова и нейният "Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София"

Pinterest LinkedIn +

Не се подлъгвайте по дългото заглавие, този наръчник наистина е кратък, забавен, необичаен и еднакво полезен както за семействата с малки деца, така и за останалите обитатели на столицата.

София е град с история и чар. Поне през повечето време. И поне в някои райони. Град, в който кипи живот - ярък, разнообразен, понякога ужасно скучен и мръсен, друг път почти европейски и почти прекрасен.

Град, който е достатъчно да опознаеш, за да обикнеш, въпреки всичките му недостатъци, които често са обект на оплаквания или остроумни подигравки от страна на жителите му (а понякога и на гостите му).Град, в който всеки от обитателите му вижда различно.

За писателката Соня Тодорова например София е като една застаряваща и обедняла дама от хайлайфа. И колкото и да се опитва да изглежда достолепна по европейски, винаги ще си остане с леко провинциален (ако трябва да сме честни - дори селски) чар.

Авторката на "Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София" има докторска степен по геодезия, в момента работи като преводач, пише разкази за забавление и... живее в София.

Тя умело избира характерни моменти от ежедневието на града, които при други обстоятелства вероятно биха били дори скучни, и ги поднася на читателите по интересен, оригинален и особено забавен начин, при това не без известна доза ирония.

Вдъхновена от собствения си бит – низ от хитрини, които помагат на всеки възрастен да се справи с живота си, както и от града, Соня Тодорова се опитва да помогне на читателите си да открият очарованието на малките неща, които вероятно отдавна не забелязват, да запазят здравия си разум. И дори да не открият нещо кой знае колко полезно в нейния наръчник, поне да подобрят настроението си, докато го четат.

Като човек, който е избрал да живее в София, макар да е имал възможност да избере друга европейска столица, Соня се опитва отчасти да обясни избора си, отчасти да помогне на всички останали обитатели на прекрасния ни град да се справят с предизвикателствата му.

Освен това самата тя е майка на две деца, така че определено знае това-онова за триковете за оцеляване на семействата с малки деца.

И така, от "Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София" можете да научите как да изберете ресторант в града, така че да не ви отровят, да не ви "оберат" със сметката и даже да останете доволни от обслужването.

Къде и как можете да стигнете с градски транспорт и кога е по-добра идея да изберете друг начин на придвижване. Защо дървесните видове, които красят столицата, се избират най-вече по издръжливост. Как да различите мъжкото от женското врабче.

Какво да правите, ако срещнете на улица свободно бродещо магаре или коза и, не на последно място, защо "единствената работеща система за разделно събиране на боклука в нашия град е системата цигани-каруца-полулегален пункт за изкупуване на вторични суровини".

Ако обичате София, "Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София" със сигурност ще ви допадне. А според авторката дори да не е особено полезен в други отношения, си заслужава поне да изпробвате описаната в него рецепта за кекс с моркови. 

Ако пък не обичате София, книгата ще ви помогне да я видите в една съвсем различна светлина, ще ви разсмее и може би дори ще успее да промени поне малко отношението ви към града.

И в двата случая четенето си заслужава, а лесният начин да се сдобиете с "Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София" е ТУК.

Сподели.