Соня Йончева е певица на годината в Европа. Българката спечели "Европейското Грами"!

Pinterest LinkedIn +

Българското сопрано Соня Йончева спечели наградата „Певица на годината” на престижните награди "Опус класик 2021" за албума „Rebirth” на английски език.

„Опус класик” са европейски еквивалент на наградите „Грами”. Официалната церемония по раздаването на наградите ще бъде на 10 октомви в „Концерт хаус”, Берлин. Тя ще бъде предавана по най-големите телевизионни канали в Европа.

"Много съм щастлива, че печеля тази престижна награда с един албум, който е много близък до сърцето ми", сподели Соня Йончева.

През есента тя ще направи серия от концерти с програмата от албума "Rebirth", в който наред с класическия репертоар има и две песни - българската "Заблеяло ми агънце" и "Like an Angel passing through my room" ("Като ангел, минаващ през моята стая") от репертоара на АББА, за която световноизвестното българско сопрано получава благословията на Бени Андершон от шведската група.

Албумът "Rebirth", издаден от "Сони класикъл", е сред най-продаваните албуми в раздел "Опера" за последната година. 

Наскоро Соня Йончева стана почетен гражданини на родния си град Пловдив "заради изключителния ѝ принос в областта на оперното изкуство и обществения живот, многобройни заслуги за развитието и популяризирането на културата и утвърждаване на националния и международния престиж на град Пловдив, както и за ангажираност и подкрепа на млади български оперни таланти". "Щастлива съм, че получавам признанието на моите съграждани. Благодаря, Пловдив, за любовта и подкрепата", каза развълнувана Соня Йончева след тържествената церемония.

Сподели.