Ученичка на Райна Кабаиванска е номинирана за Международната оперна награда

Pinterest LinkedIn +

Световноизвестното сопрано Мария Агреста, една от звездите в школата на Райна Кабаиванска, е номинирана за Международните оперни награди 2020 (The International Opera Awards 2020) в категорията "Най-добра певица". Церемонията по връчването на най-престижните световни оперни отличия ще се състои на 4 май в "Sadler’s Wells Theatre" в Лондон.

Мария Агреста завършва консерваторията в Салерно и от 2009 г. се усъвършенства под ръководството на Райна Кабаиванска в Музикалния институт "Веки – Тонели" в Модена и в майсторски класове в Нов български университет. Стипендиант е на фонда "Райна Кабаиванска" в НБУ.

През 2010 г. Мария Агреста дебютира на сцените на Софийската опера и на Театро Комунале в Модена като Мими от "Бохеми" в спектакли, изпълнени изцяло от ученици на Райна Кабаиванска.

В следващите години италианското сопрано е ангажирано в най-престижните оперни театри – "Метрополитън", Миланската скала, "Ковънт гардън", Операта на Париж, Римската опера, "Арена ди Верона", "Театро Реал" в Мадрид, "Лирик опера" в Чикаго, Баварската щатсопера, "Ла Фениче" във Венеция, на Фестивала в Залцбург и на много други сцени. Партнира си с най-големите световни тенори – Пласидо Доминго, Йонас Кауфман, Роберто Аланя, Франческо Демуро, Андреа Каре и др.

През януари 2020 Мария Агреста се представи като Мими от "Бохеми" в "Метрополитън", Ню Йорк. В момента подготвя дебюта си като кралица Елизабет от "Роберто Деверьо", с който ще блесне през март в "Шанз Елизе", Париж, и през април в "Театро Масимо" в Палермо.

"Да се запозная с Райна Кабаиванска беше откритие! Пред мен се разкри един прекрасен и любящ човек, каквато може да бъде само една майка. В трудните моменти тя не спираше да ме окуражава и да ми дава сила, не спираше да вярва в моите възможности и в моето професионално бъдеще, дори когато аз бях разколебана.

Като преподавател е изключителна! Взискателна и непоколебима, едновременно с това любяща и с нечовешка щедрост. Не познавам никой друг, който да знае как и да има желанието да предаде своето знание и опит на другите.

През живота си получих много специални дарове, но Райна е най-същественият за мен!", казва Агреста за своята учителка.
Сподели.