Райна Кабаиванска в България за премиерата на "Трубадур"

Pinterest LinkedIn +

Райна Кабаиванска ще пристигне в България, за да бъде със свои ученици от майсторските класове, организирани от Нов български университет. Те ще участват в премиерата на "Трубадур" от Джузепе Верди в Софийската опера и балет на 24.02. от 16 ч.

Марили Санторо (сопрано, Италия), Ана Витория Питс (мецосопрано, Аржентина), Карло Сео (баритон, Корея), Давиде Риу (тенор, Корея) и Костадин Мечков (бас, България) са избраниците на Райна Кабаиванска за главните роли в спектакъла. Поканата към младите певци идва от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

Марили Санторо, Давиде Риу и Костадин Мечков са любимци на българската публика от участието си в главните си роли в "Турандот" (2016) и "Норма" (2017), съвместни проекти на Нов български университет и Софийската опера. Карло Сео дебютира на първата оперна сцена на България преди месец като доктор Малатеста в "Дон Паскуале". Азучена в "Трубадур" ще бъде първо представяне на Ана Витория Питс в родината на нейната учителка.

Подкрепата на Райна Кабаиванска към нейните ученици има различни измерения. Стипендиите, присъждани от благотворителния фонд на оперната актриса в Нов български университет, основан преди години с нейни лични средства, както и проектът "Райна Кабаиванска представя своите студенти на международната  оперна сцена" под егидата на НБУ, реализирал "Бохеми" (2010-2012), "Вертер" (2012), "Турандот" (2016) и "Норма" (2017), са широко известни. Благодарение на тях българската публика успя да види в началото на техните кариери певци от школата Кабаиванска, днес световни звезди, като Мария Агреста, Вероника Симеони, Андреа Каре. Но най-важна е подкрепата, която Кабаиванска им оказва с личното си присъствие, като фигура с историческо значение в света на операта, в ключови моменти от професионалния им път. Така "Трубадур" в София се подрежда между други два "момента", в които Райна Кабаиванска ще застане до своите ученици – дебют на Мария Агреста като Анна Болена от едноименното произведение на Доницети в Римската опера и дебют на Вероника Симеони в Ковънт гардън като Прециозила от "Силата на съдбата" от Верди.  

"Трубадур" има своето високо място в изключителната певческа кариера на Райна Кабаиванска. Сюблимен е спектакълът от 1 май 1978 г. във Виенската опера с участието и на Пласидо Доминго, Фиоренца Косото, Пиеро Капучили, Хосе Ван Дам. Диригент е Херберт фон Караян. През 1986 г. австрийска телевизия излъчва запис и великият Маестро изпраща писмо на Кабаиванска: "Скъпа Райна, австрийската телевизия излъчи снощи нашия "Трубадур" от Виенската опера. Много съм развълнуван и щастлив от артистичната му стойност и съм очарован, както в деня на спектакъла. Твоята интерпретация, както от вокална гледна точка, така и от драматична, ще остане винаги модел за артистичен перфекционизъм. Хубаво е да признаем, че истинската сила на действията и на режисурата в операта е в тяхната простота. Прегръщам те с цялото си сърце, твой Хереберт фон Караян".  

Следващият гост от школата Кабаиванска на сцената на Софийската опера и балет ще бъде корейското сопрано Витория Йео. От 2016 тя е сoлист на оперните театри във Венеция, Генуа, Парма, Рим,Флоренция и др. През 2015 ("Ернани") и 2017 ("Аида") участва в оперния фестивал в Залцбург под диригентството на Рикардо Мути. През 2018 дебютира на Арена ди Верона като Лиу в "Турандот". На 25 април 2019 г. в София Йео ще изпълни сопрановата партия в "Реквием" от Джузепе Верди.    

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.