София - домакин на Фестивал на европейските копродукции

Pinterest LinkedIn +

От 6-ти до 12-ти май, в София ще се проведе десетият юбилеен Фестивал на европейските копродукции "Евро Филм Фест".

Основните прожекции са в кино “Люмиер”, със съпътстващи програми в Дом на киното, кино "Център", кино “Одеон” и Евро-български културен център.

Както обикновено, фестивалът си поставя за цел да покаже на българските кинозрители стойностни европейски филми и да демонстрира с помощта на гостуващите експерти, продуценти, режисьори и критици възможностите и различните пътища за сътрудничество в аудиовизуалната област. От тази година Фестивалът придобива конкурсен характер и се предвижда филмите да се оценяват от авторитетно жури.

Сред многото гости на фестивала са Фиона Хоу И Гарет Джоунс - опитни сценаристи с дългогодишни кариери във филмопроизводството като режисьори, сценарни редактори и продуценти, разработващи филмови проекти в Обединеното кралство и САЩ, чрез Silver Wheel Films Ltd.

Освен конкурсна програма, ще бъде представена за първи път и такава с документално кино, включваща филми, получили награди на престижни фестивали. РКЦИ ще представи Програма 60 години от победата, кино Арена - български копродукции, а на 8 и 9 май ще се проведе семинар на тема “Сценарият - по пътя през границите”.

Филмите от програмата на фестивала, чийто организатор е Националният филмов център, ще бъдат прожектирани в салоните на кино Люмиер и филмотечно кино Одеон.
Сподели.