Sofia Vocal Fest 2011 - програмата

Pinterest LinkedIn +

Първи международен фестивал на световното вокално изкуство ще се проведе между 27 ноември и 4 декември в София. На Sofia Vocal Fest 2011 ще се изявят мултинационални проекти с музиканти от Норвегия, Индия, Канада, Пакистан, България, Гърция и Армения. Жанровете, в които вокалното изкуство ще бъде представено, са джаз, суинг, поп, експериментална музика, църковна музика, фолклор и фюжън/уърлд музика.

Международната програма на Sofia Vocal Fest 2011 ще поведе българската публика на пътешествие на Изток - към Индия, от където идва Kiran Ahluwalia; на Север - до Норвегия с гласа на Unni Løvlid; и на Юг - с музиката на Haig Yazdjian Festival Project (Армения/ Гърция/ България).

Sofia Vocal Fest 2011 ще започне на 27 ноември в 19:00 часа в кино "Люмиер" с концерт на Kiran Ahluwalia. Родена в Индия, израснала в Канада и жител на Ню Йорк, Kiran е изпълнител и композитор на ghazals – традиционен жанр, който ще представи у нас, заедно с виртуозния пакистански китарист Rez Abbasi (ENJA Records) и своята група.

На 2 декември българската публика ще се запознае с един проект, сформиран специално за Sofia Vocal Fest 2011. Haig Yazdjian Festival Project ще срещне на сцената на "Студио 5" (начало в 19:30 часа) виртуозни български инструменталисти и една от най-ярките фигури в съвременната уърлд музика. Костадин Генчев – кавал, Христина Белева – гъдулка, Теодор Петков - пиано и Иван Цонков – перкусии ще свирят, заедно с Haig Yazdjian - вокал, ударни.

В последния ден на Sofia Vocal Fest 2011, в "Студио 5" от 19:30 часа, за първи път в България със своята група ще гостува Unni Løvlid от Норвегия. Често наричана "новата Björk на Севера", тя е един от най-известните фолклорни музиканти в родината си. У нас ще представи RITE - експериментална ambient електроника и "стъклена" акустика в съчетание с изключителната й вокална техника.

Българската програма на Sofia Vocal Fest 2011 ще започне на 30 ноември в 19:30 часа на последния етаж в Националната галерия за чуждестранно изкуство с концерта на Ева Квартет. Във формацията четирите различни гласа на Гергана Димитрова, София Ковачева, Евелина Христова и Даниела Стоичкова се срещат и сливат в едно омагьосващо цяло, дирижирано от Милен Иванов.

Милен Иванов е участник и във втория български концерт на Sofia Vocal Fest 2011 – на 1 декември от 19:00 часа в зала "Филип Кутев" на Съюза на българските композитори. "Двуглас и приятели" ще ни срещне с красивата музика на Даниел Спасов и Милен Иванов и техните гости. Дуетът представя една многолика палитра на традиционния български фолклор и източно-православната църковна музика.

В последните два дни на Sofia Vocal Fest 2011 ще се проведат концертите на Белослава и Sentimental Swingers. На 2 декември от 22:00 часа в клуб "Студио 5" Белослава и нейната група ще зарадват публиката с концерт, включващ песни от цялата дискография на певицата - от дебюта й "Улици" (2001), през "Слушай ме" (2005), до предстоящия "Когато има защо".

На 3 декември от 22:00 часа отново клуб "Студио 5" Sofia Vocal Fest 2011 ще приключи с  концерт на триото Sentimental Swingers (на снимката), заедно със секстета на Мишо Йосифов.

Билетите за Sofia Vocal Fest 2011 са в продажба в мрежите на Eventim и Ticketstream.

Сподели.