"Sofia Live Festival" с високо признание от Европа

Pinterest LinkedIn +

Един от най-младите музикални фестивали в София - "Sofia Live Festival" - получи висока оценка от европейската културна общност. Той стана първият български фестивал, поканен да стане член на "Европейската асоциация на фестивалите", редом с други подобни събития като "INmusic festival", "Pinkpop", "Nova Rock", "Rock am Ring", "Rock im Park", "Rock Werchter", "Exit Festival", "Sziget Festival", "Wacken Open air", "Primavera Sound" и още много други.

"За нас това е показателно, че София все по-успешно развива културния сектор, а съвместната ни работа с културните оператори може да получи висока оценка от международната музикална индустрия. Фестивалите имат съществено значение за развитието на българската музикална култура и се утвърждават като един от важните фактори в икономическото развитие на градовете" – коментира заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош.

"Sofia Live Festival" получава пълна подкрепа от Министерство на културата. "Това е знак, че общите ни усилия са насочени в правилната посока, както и доказателство, че българската музикална култура ясно заяви видимостта си на световната карта на авторитетните музикални фестивали! Радваме се, че мисията за подкрепа на българските изпълнители и българската музика печели нови и нови съмишленици и вярваме, че това постижение няма да бъде изолирано явление, а напротив – ще успее да мотивира всички участници в българската културна сцена да следват творческите си идеи и да се развиват свободно" – коментират от министерството.

Европейската фестивална асоциация "Yourope" е основана през 1998 г. Оттогава се е превърнала в най-важната асоциация на европейските фестивали за популярна музика. Днес тя представлява 112 фестивала и асоциирани членове от 26 европейски държави. Общата цел на асоциацията е да укрепи и подобри европейската фестивална сцена, насърчавайки развитието и популяризирането на разнообразни артистични и културни проекти, свързвайки различни култури. По този начин членовете на "Yourope" искат да вдъхновят своята публика, да си сътрудничат с други културни организации и да дадат своя принос за развитието на европейското общество.
Сподели.