"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

Pinterest LinkedIn +

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света на литературата завинаги.

В съвременната литература личността на автора често има огромно значение, но неговият пол отдавна не е определящ за нищо. Жените са превзели всички литературни фронтове, не се срахуват да експериментират с жанровете, нито да се посветят изцяло на писателската професия.

Собствена стаяВ началото на ХХ век обаче жените в литературата все още са малко. Затова, когато Вирджиния Улф е поканена да изнесе доклад по темата пред Сдружението на творците в женските кеймбриджски колежи "Нюнам" и "Гъртън", тя достига до някои много важни изводи.

"Собствена стая" включва доразвити и разширени варианти на двата доклада, които Улф изнася. Резултатът е забележително есе с огромен принос както за модерния феминизъм, така и за модерната женска литература.

В периода между двете световни войни Улф е сред най-изтъкнатите фигури в литературата на модернизма, член е на кръга "Блумсбъри" и създава някои от най-значимите си произведения, включително романите "Мисис Далауей", "Към Фара" и "Орландо". 

Последният, определян едновременно като най-четения и най-четивния роман на писателката, е пътешествие през няколко епохи, чийто главен герой сменя пола си като хамелеон, а забавната му история разбулва и дълго премълчавани истини.

Когато започва своите разсъждения за жените и литературата, Улф стига до извода, че това би могло да означава както кратък исторически поглед върху малкото значими имена на писателки като Джейн Остин, сестрите Бронте и Джордж Елиът, така и върху женските образи в литературата, жените, за които се пишат романи.

ОрландоСамата тя обаче предпочита да се отдаде на по-задълбочени разсъждания, повдигайки въпроса за мястото на жената в света на изкуството. Именно тук се появява и знаменитата сентенция: "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза."

Тезата на Улф е, че правото на лично пространство, от което жените дълго са били лишавани, е причината те да бъдат лишени и от възможността да творят. Според Улф големият въпрос за истинската същност на жената и истинската същност на писането е практически неразрешим.

Каква е причината да смята така, как една котка без опашка е способна да промени изцяло посоката на мисълта ù и до какви изводи достига, разсъждавайки за писането, за правото на избор и за необходимостта от самостоятелсност на твореца, можете да научите само ако прочете "Собствена стая".

Убедени сме, че ще се изненадате колко актуално звучат част от разсъжданията на Улф почти век след като са написани. Защото парите и собствената стая са все така важни както за жените, така и за писателската работа.

Най-прекият път към "Собствена стая" е ТУК.

Сподели.