Смях до страх в американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Дългоочакваната пародия “Scary Movie 4” предварително беше сочена от критиците за хитовото заглавие на тази седмица и то закономерно застана под No. 1 в щатския боксофис.

Сериозният успех на предните три филма и стабилният бюджет от 45 млн. долара поставят лентата в графата за големи финансови очаквания.
 
Редом до главните персонажи, изпълнявани от Anna Faris, Regina Hall и Craig Bierco, специално участие във филма имат и актьорите Michael Madson, Leslie Nielsen, Charlie Sheen, Bill Pullman и баскетболистът Shaquille O”Neal. Историята в четвъртата част на комедията се върти около неочакваното нашествие на извънземни, които искат да унищожат човечеството. Но те дори и не предполагат какво ги очаква, когато застанат срещу две необикновени жени.
 
Второто място е за лидера от последните две седмици, анимацията “Ice Age: The Meltdown”. Суперуспешният проект не само върна за кратко време вложените в него средства, но и вече е на значителна печалба. Сценарият започва от там, където свърши първата част за приключенията на мамута Мани, тигъра Диего, ленивеца Сид и техните приятели. Ледената епоха е към своя край и всички те трябва да обединят сили и да се борят за живота си с настъпващото наводнение. И на целия този фон Мани се влюбва в последния оцелял женски мамут, който се мисли за друго животно. Режисьор на филма е Carlos Saldanha, а актьорите Ray Romano, Denis Leary, Queen Latifah и John Leguizamo са озвучили главните герои.
 
С една позиция надолу, до третото място спрямо миналата седмица, пада комедията “The Benchwarmers”. Звездите в лентата са комедийните актьори David Spade, Rob Schneider и Jon Heder, чиито персонажи осъществяват една своя детска мечта. Те винаги са искали да се занимават професионално с бейзбол, като да играят заедно в един отбор. Най-неочаквано всичко това се случва, макар и след години и тримата се изправят срещу истински професионалисти. Режисьор на продукцията е Dennis Dugan, който освен че е режисирал един сезон на ТВ сериала “Али Макбийл”, е отговорен и за хитовата комедия “Brain Donors”.
 
Анимацията “The Wild” е второто ново предложение за този уикенд. Високобюджетната продукция е дело на режисьора Steve Williams. Това е неговият дебютен филм, като до момента той има зад гърба си стабилен опит като отговорник за ефектите във филми като “Terminator 2” и  “Jurassic Park”.  Kiefer Sutherland, James Belushi и Janeane Garofolo са дали гласа си за приключенията на малък лъв, който случайно е транспортиран от зоологическата градина в Ню Йорк в дива Африка. Там той се озовава в среда, която го плаши, но неговите стари приятели - жирафа, анакондата, коалата и катерицата тръгват на спасителна мисия до Африка. Загърбили различията си, четиримата искат да върнат малкия си приятел обратно.
 
Antonio Banderas, Ray Liotta, Rob Brown и Yaya DaCosta са звездите в дебютния  филм на младата режисьорка Liz Friedlander. Позната до този момент като автор на множество видеоклипове на големи музикални звезди, сега тя получава доверието на Холивуд да режисира филм за живота на танцьора Pierre Dulane. Сценарият на музикалната драма “Take The Lead” е базиран на истински факти от кариерата на професионалния танцьор, и по-точно периода, в който той основава собствена школа. Там той и неговите ученици разработват нови движения за съвременните танци, които преобръщат някои схващания за хореография в стандартния танц.
 
Шестата позиция е за трилъра “Inside Мan”, който продължава да се радва на добър зрителски интерес и следователно на добри финансови постъпления. До момента последната творба на тъмнокожия режисьор Spike Lee е натрупала 30  млн. долара печалба, като филмът се излъчва в 2500 американски киносалона.
 
Динамичният сценарий е базиран на “войната” на нерви между опитен детектив и група банкови обирджии, водени от изобретателния си шеф. Ситуацията е деликатна, защото в банката има 50 заложника, които са облечени нарочно като бандитите. Полицията е под огромен натиск на всякакви интереси и никой не предполага какъв ще бъде развоят на събитията. Denzel Washington, Jodie Foster, Clive Owen и Willem Dafoe са актьорите, на които са поверени главните роли.
 
“Lucky Number Slevin” е новият филм на режисьора Paul McGuigan, в който той е събрал едни от най-големите имена в съвременен Холивуд. Josh Hartnett, Bruce Willis, Morgan Freeman, Ben Kingsley и Lucy Liu са само част от актьорите, които участват в криминалната драма. Двама големи мафиотски боса враждуват помежду си в една непредсказуема битка. На този фон персонажът на Josh Hartnett по погрешка се забърква с тях като скоро осъзнава, че само от него зависи дали ще остане жив. Освен това полицията го наблюдава, а и наемен убиец е по следите му с цел да го ликвидира. Проблемът със сгрешената му самоличност може да бъде оправен само, ако съумее да действа по-бързо от останалите.
 
Позициониран на осмото място този уикенд, на нискобюджетният проект “Thank You for Smoking” му трябваше един месец, за да влезе в челната десетка. Направен само с 8 млн. долара от младия режисьор Jason Reitman, това не е било определящо за участието на такива кино имена като Aaaron Eckhart, Maria Bello, Katie Holmes и William H. Macy. Сценарият хвърля ироничен поглед върху цигарената индустрия през погледа на официалния говорител на една от компаниите. Той си е изградил един имидж в медиите, но всячески трябва да опази сина си от вредното влияние на рекламите. От една страна модел за подражание в очите на детето си, той се забърква в корпоративни машинации, които може да му струват всичко.
 
Независимо, че бавно пада надолу в боксофиса, романтичната комедия “Failure to Lаunch” изпълни финансовите очаквания на продуцентите си и се хареса на зрителите. Повече от месец присъствието на Matthew McConaughey, Sarah Jessica Parker и Kathy Bates в лентата се радва на успех и това си личи по 2000-те киносалона, където се излъчва филма. Забавният елемент в сценария е отношенията между заклет ерген-сваляч и неговите родители, които искат той най-накрая да се ожени. Завръзката в действието идва, когато те наемат опитна експертка да го вразуми. Ситуацията излиза от контрол, когато и тя попада в мрежите на чара му и родителите му изпадат в безизходица.
 
Последната, десета позиция, е за новата продукция на братята Andy и Larry Wachowski - “V for Vendetta”. В случая те са само сценаристи и изпълнителни продуценти. Режисурата е в ръцете на тяхното протеже James McTeigue, а финансирането, в лицето на 50 млн. долара, е дело на хитовия продуцент Joel Silver. Главните роли в сай-фай екшъна се изпълняват от Hugo Weaving, Natalie Portman, John Hurt и Stephan Rea.
 
Техните персонажи са забъркани в сложна политическа диктатура, в която тайнствен маскиран боец, на име “V”, се бори с правителството за свободата на обикновените хора. Търсейки и отмъщение той спасява млада дама, която му става сътрудничка в използването на терористични тактики в борбата с враговете му.
 
Боксофис класация на Северна Америка за периода  14 - 16 април
 

 Заглавие

Бюджет

Приходи до момента

1. “Scary Movie 4”

45 $ млн.

41  $ млн.

2. “Ice Age” The Meltdown”

80 $ млн.

147 $ млн.

3. “The Benchwarmers”

33 $ млн.

36 $ млн.

4. “The Wild”

80 $ млн.

10 $ млн.

5. “Take The Lead”

30 $ млн.

22 $ млн.

6. “Inside Мan”

45 $ млн.

75 $ млн.

7. “Lucky Number Slevin”

27 $ млн.

14 $ млн.

8. “Thank You for Smoking”

8 $ млн.

11 $ млн.

9. “Failure to Launch”

50 $ млн.

83 $ млн.

10. “V for Vendetta”

50 $ млн.

65 $ млн.

Сподели.