Смартфоните са опасни за кожата

Pinterest LinkedIn +

Лаптопите, телефоните, таблетите, телевизорите и дори лед лампичките могат да навредят сериозно на кожата ви, предупреждават експерти. Дерматологът Шямалар Гунатисан (Shyamalar Gunatheesan) от специализирания Център по борба с рака (Skin and Cancer Foundation at the Biologic Psoriasis and Nail) разказва за опасностите, свързани с лъченията, в материал, публикуван в "A Current Affair".

Той отбелязва, че негативните последици за човешкото здраве от използването на подобна техника са равнозначни на вредата от слънцето. По-точно става въпрос за синята светлина, излъчвана от устройствата.  

"Облъчването може да е кратко, но е мощно. То веднага прониква в кожата", пояснява специалистът.

Учените твърдят, че стоенето по шест часа на ден в продължение на пет работни дни пред цифрово устройство може да окаже такова въздействие на кожата, каквото оказва престоят под лъчите на обедно слънце без никаква защита в продължение на 25 минути.

"Въздействието на синия цвят, особено ако е по-продължително, предизвиква хиперпигментация, което може да доведе до по-тъмен тен на кожата. Освен това установяваме, че води и до стареене на кожата, образуване на петна по нея и дехидратация", допълва Гунатисан и припомня, че стремежът към шоколадов тен от години убива жени. Дори ракът на кожата не ги отказва от солариумите. 

Според специалиста най-лесният начин да се предпазим от силното лъчение е да ограничим времето, в което ползваме електронни устройства. Дерматологът отбелязва още, че това би било полезно и за психичното здраве, както и за зрението. Освен това е препоръчително при използване на устройствата да бъде намалена яркостта на екрана.

"Защитете кожата си с продукти, които съдържат мощни антиоксиданти, включително витамини В3 или С. Тонизиращият слънцезащитен крем или грим с помощта на фон дьо тен ще предпазят кожата ви по-добре от конвенционалните слънцезащитни продукти. Важно е продуктите да съдържат и малко количество железен оксид"

През юни 2019 г. учени съобщиха, че снимането на селфи води до ранно остаряване. Ново изследване, проведено от козметичната фирма "Avon", показа, че синята светлина от екрана на смартфона 
(High-energy visible light — HEV-лъчение) оказва разрушителен ефект върху кожата на лицето: продължителното въздействие на това лъчение може да доведе до силни окислителни увреждания.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.