След MTV EXIT в София: Ian Brown is a God!

Pinterest LinkedIn +

Въпреки упорито сипещия се дъждец и немногобройната публика – около 1000 души, вчерашният концерт на MTV Exit ще остане едно от най-запомнящите се събития на музикалната ни сцена за последните години.

Емблематично име за британския инди-поп още от края на 80-те и началото на 90-те, днес Йън Браун се счита за доайен на тази сцена, но феновете му тук едва ли са се надявали да го видят на живо в България в скоро време.

Благодарение на MTV EXIT - част от кампанията на световния музикален канал срещу трафика на хора обаче доживяхме да видим Йън Браун и в София.


Група Cigaretta - Южен парк, MTV EXIT Сн. Avtora.com

Концертът на лятната естрада в Южния парк започна в 17:30 ч., със по около 30 минутни сетове на българите Cigaretta, Остава и Нова Генерация. Освен добре познатите “Студен живот” и “Арлина”, Нова Генерация изпълниха стари неща на Кале и част от новите си неща с много по-електронно звучене, които вече представиха на концерта на Depeche Mode.


Група Остава - Южен парк, MTV EXIT Сн. Avtora.com

Малко преди 20:00 ч. на сцената се появи и Йън Браун, с обичайния си състав съпътстващи музиканти и своето дайре. Въпреки статуса на “богоподобен гений” (NME Godlike Genius award 2006) и един от най-желаните участници за големите фестивали по света, за съжаление екс-фронтменът на брит-поп идолите Stone Roses не се ползва с особена популярност у нас.


Нова Генерация - Южен парк, MTV EXIT Сн. Avtora.com

С изключение на заклетите фенове, за голяма част от присъствалите това беше първа среща с неговата музика. Още с откриващото парче обаче харизматичният манчестърски герой спечели “обожанието” на цялата публика.
 
Химнът “I Wanna Be Adored” - класика на Stone Roses, която Йън Браун неизменно изпълнява от 1985 насам - в един глас бе подхванат от всички пред сцената.


Ian Brown band - Южен парк, MTV EXIT Сн. Avtora.com

С чаровния си манчестърски акцент, Браун на няколко пъти подканваше хората да тактуват с рамо, ако не могат да танцуват. В началото на шоуто се похвали с новите си обувки, а още с излизането си се опита да поздрави публиката на нещо като български. Малко след любезностите, типично в свой стил, “King Monkey” заформи  конфликт на сцената – в случая един операторите, който по-късно беше избутан при барабаните с леко кроше.

Последваха “Golden Gaze” и “Dolphins Were Monkeys” от втория му солов албум “Golden  Greats” и още класики на Stone Roses -  “Waterfall” и “Made Of Stone”, която докара публиката до екстаз.


Ian Brown band - Южен парк, MTV EXIT Сн. Avtora.com

Последният му албум  - “Solarized” - беше представен с “Longsight M13”, “Keep What Ya Got” (с Ноел Галахър от Oasis, в оригинал) и “Time Is My Everything”. 

Сетлистът на концерта включваше още “My Star”, “All Ablaze”, “Set My Baby Free” и други, както и соло на барабани от мистър Браун.

Последното парче  - “F.E.A.R” - беше последвано от дълги овации и викове за бис, какъвто обаче, за съжаление, не последва. В дъждовната и студена нощ топлеше само споменът за преживяното. На мониторите вървеше “Ian Brown is a God“!

Купонът на MTV като цяло и за Йън Браун персонално продължи в малките часове в препълнения столичен клуб Black Box, където хедлайнери на нощното събитие бяха Herbaliser и Scratch Perverts.

Сподели.