След Мартин Скорсезе и Франсис Форд Копола разкритикува филмите на "Марвел"

Pinterest LinkedIn +

Американският режисьор Франсис Форд Копола се присъедини към колегата си Мартин Скорсезе, който преди броени дни разкритикува блокбастърите за супергерои на филмовото студио "Марвел" (Marvel). Копола обяви, че за него те не са никакво изкуство, съобщава изданието IndieWire.

"Той (Мартин Скорсезе) е прав, тъй като от киното очакваме да научим нещо, да получим някакво просвещение, някакво знание, някакво вдъхновение", коментира създателят на "Кръстникът" и на "Дракула", който дори стига по-далеч и определя лентите за супергерои "жалки".

"Мартин беше твърде любезен, когато каза, че това не е кино. Той не каза, че тези филми са жалки, което аз заявявам в момента", допълва още 80-годишният режисьор, цитиран от Yahoo! News.

Тази поразяваща критика Копола е направил по време на фестивала "Люмиер" (Lumière Festival) в Лион, Франция, където получи награда за големи заслуги в киното за филма си от 1979 г. "Апокалипсис сега" ("Apocalypse Now").

Наскоро режисьорът Мартин Скорсезе сравни проектите на "Марвел" с увеселителни паркове. "Аз не гледам такива неща. Опитвал съм, разбирате ли? Но това просто не е кино. Сериозно, мога да ги сравня единствено (при това що се отнася до качеството на направата им и до добрите актьори, които играят при всякакви обстоятелства) с увеселителни паркове", заяви той.

В отговор на тези тежки обвинения на маститите режисьори младият им колега Джеймс Гън, работил над "Пазители на галактиката" на "Марвел", отбелязва, че проектите на "Марвел" не могат да бъдат оценени от всеки и понякога дори гениите не ги разбират. Той допълни още, че много хора от по-старото поколения са смятали гангстерстото кино и уестърните за еднообразни и жалки. "Супергероите са просто гангстерите / каубоите / космическите пътешественици на нашето време. Някои от филмите за тях са ужасни, но други са прекрасни", обяви той.
Сподели.