Скулптура на талантлив френски художник ще бъде показана в парк "Врана"

Pinterest LinkedIn +

На поляната пред царския дворец в парк-музея "Врана" до 30 октомври може да бъде видяна работата "VLZ310, later (2019)" на Уилфрид Алмендра, създадена специално за това открито пространство. 

Скулптурата разглежда разнообразните форми на човешка намеса в градското пространство под формата на своеобразен бриколаж. Банални предмети от бита и всекидневието ни като дрехи, например потник и изцапани с боя кецове, са изработени от бронз – престижен материал в скулптурното изкуство, за да покажат колко впечатления и въпроси може да повдигне една привидно случайна творба в публичната среда, която заедно обитаваме. Работата е изложена в една утопично красива природна среда и представя сблъсъка между изкуство и природа и мястото на човека във всичко това.

Авторът на "VLZ310, later (2019)" казва, че името на скултурата е заимствано от модел на косачка за трева, която въплъщава мечтата за дом и градина – символ на житейско щастие в предградията.

Уилфрид Алмендра е първият резидентен артист в рамките на събитието "Sariev+Markov Artist Residency", част от инциативата "Sariev+Markov Sculpture Projects". Нейното начало бе поставено през пролетта на 2019 г. с лекция за изкуството в публична среда на старши куратора от музея за съвременно изкуство "Пале дьо Токио" в Париж Дария дьо Бове.

"Sariev+Markov Sculpture Projects" е съвместна инциатива на галерия "Сариев" (Пловдив) и "Марковстудио" (София), която се осъществява в партньорство със Столичната община, галерията "Васка Емануилова", филиал на СГХГ, Френския културен институт в България и Посолството на САЩ в България.

В рамките на инициативата от Лос Анжелис в България пристигна и работи американският артист L, който представи своя ритуален проект A.S.T.R.A.L.O.R.A.C.L.E.S в рамките на фестивала на музеите и галериите "НОЩ/Пловдив 2019", който тази година постигна забележителна посещаемост от над 70 000 души.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.