Скорост: катран в меда или какво ни дразни в някои от "най-готините" автомобили

Pinterest LinkedIn +

Или по-конкретно, какво не ни се нрави при някои автомобили, които целокупното човечество намира за много готини. Ами не са едно и две неща, всъщност...

Започвайки по азбучен ред, ще се спрем първо на "обръчите" от AUDI. Техният новичък флагман А8 беше лансиран с рекламна кампания, която набляга на преживяването а ла чартърен полет, осигурявано от 372-та коня на върховия бензинов агрегат, кожения салон, щедрите дървени апликации и многото алуминий - както в каросерията, така и в интериора.Къде е черната точка според нас ли? Ами погледнете скоростния лост: вместо на самолетен рул той напомня по-скоро на немирна гъба, прорасла нагоре от цялата тази дървения. Останалото се търпи.

Това, което не можем да понасяме обаче, ръмжи по пътищата, гордо носейки емблемата на Mercedes. Става въпрос за прехваления всъдеход ML, чийто волан е точно обратното на красив. Ако и дизайнерският отдел в Щутгарт да се измъква с някакви оправдания за ергономията, не приемаме това недоразумение с кантирани долни спици, провалящо цялостното добро впечатление от кокпита на ML.А като се има предвид, че кормилата на повечето модели Mercedes - от баткото GL през S-Classe и Е, та чак до компактния B-клас, са вариация на същата тема (кое от кое по-грозни), направо ни идва да заведем господа дизайнерите на безплатен, но продължителен преглед при офталмолог.

Говорейки за офталмолози, не можем да пропуснем и друга мажорна издънка: огромният "детски стенен часовник" на таблото на Mini. Така и не се примирихме с имиджа на womanizer, присвоен на новото Mini от маркетинговите умници на BMW (в крайна сметка класическият мъник има четири победи на рали "Монте Карло" – ако броим и тази от 1966 г., отнета заради контестация по повод... крушките на фаровете).Но подобни милички детайли не само че не са от полза на никого, просто са смешни. Ако сте дотам късогледи, че да се нуждаете от такъв километраж, май даже офталмолог няма да ви е от полза, нали? А старото Mini се подиграваше с всички по пистите и без Big Ben, плеснат по средата на таблото.

Проблемът на английската школа е, че вече до голяма степен насоките й се определят  от индийски, немски и какви ли не още чужди капитали. Но дори с това не можем да си обясним странното поведение на Йън Калъм, главният дизайнер на Jaguar - по-специално на новия XJ. Предшественикът - истинска икона, осъвременявана без радикални изменения от 1968 г. до 2009 г. (просто защото беше кола от типа "ако не съществува, трябва да се измисли"), отстъпи мястото си на някакъв синтез от корейска задница и стряскаща предница, в интериора на който са се случили чудеса. Но не от хубавите, за съжаление.Благородният дървен панел, който доближаваше Jag до Bentley и Rolls-Royce, е изтикан към вратите за сметка на тъничка централна лайстна (превръщаща модела в по- католик и от папата, пардон, S-Classe), а над навигацията се мъдри нещо средно между настъпена жаба и ацтекска погребална маска. Точно така – вентилационни отвори, подозрително напомнящи тези на новото Audi A1. О, неразумни Jaguar, с кого намери да се сравняваш???

Желанието да се харесваш в Китай/ Корея/ Индия явно е вече с размери на епидемия, след като обхвана и легендата Porsche. Джипът Cayenne за моделната 2011 – сам по себе си отстъпление от философията на марката – демонстрира задница, която бихме очаквали да видим при фейслифт на Kia Sorento, но не и в германски автомобил от такава класа.Защо, след като "Европа е домът ни, а Фердинанд е нашият баща", както би пяла една правоверна агитка от Цуфенхаузен? Три минус за Стив Мъркет, сътворил това чудо, наречено от самия него "социално приемлив SUV".

Четворка с клизма и в тефтерчето на Хироши Хасегава, отговорен между другото за Nissan GT-R. При създаването на един друг свой проект - Infiniti FX, майсторът обяви, че е искал предницата на колата да напомня за хищно разтворена паст на акула.Наистина би постигнал този ефект, стига да не беше радиаторната решетка, която по-скоро прилича на шепа надъвкани спагети. Особено трогателен става видът й, когато по желание на (дебеловратия) собственик е хромирана.

Тъй като сме строги, но справедливи, няма да подминем и VW, по-точно VW Passat CC. С него империята отвърна на удара, наречен Mercedes CLS, и продължава да го предлага като "пълноразмерно четириместно купе".Отлично, казваме ние, само че след като е пълноразмерно и четириместно, защо липсват дръжки горе над задните врати? Сигурно при резки завои пасажерите на тези места следва да се държат за... подглавниците на предните седалки, културно казано.

Говорейки за Passat, няма как да не се сетим и за Bentley Continental GT. Ако това изречение ви се струва абсурдно, значи просто не сте обръщали внимание на пътечката за скоростния лост в бентлито.Същата е като при VW Passat - автоматик, при това от предната генерация "ветрове". Да, ясно, фамилна принадлежност и т.н., но това не променя факта, че е доста глупаво. Малко като "комиксовите" предни светлини на новия луксарски суперкар от Крю, Mulsanne.

Палмата на първенството, що се отнася до дразнещи детайли обаче отива в Япония, по-точно при Lexus, а още по-точно - при LFA. Концептите LF-A 1 и 2, представени в Детройт през 2005 г. и 2007 г., бяха истински апотеоз на красивия купе-дизайн.Серийният модел (ако може така да се изразим за предвидените 500 екземпляра) показа нагледно как изчистения, заплашителен вид на проекта може да се изроди в някаква аниме-пародия, обсипана със спойлерчета, охладителни каналчета и въздухозаборничета до степен на позиви за повръщане. Отгоре на всичко колата не е и кой знае колко по-добра от GT-R.

Е, честито на Lexus - първото място си е първо, дори да е с отрицателен знак...

Автор: Георги Минков

Още:


 

 

Сподели.